Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Veszélyes rollerek, triciklik

A vizsgált játékok közel fele nem biztonságos

2015.május 28., NFH/SV
Címkék: roller gördeszka dportroller tricikli NFH vizsgálat veszélyes termék
Gyerekjátékként árusított rollereket, tricikliket, játék gördeszkákat, lábbal hajtható kisautókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. (NFH). A vizsgált 22 játékból összesen 12 termékről derült ki, hogy nem biztonságos.

Mivel minden második termék fennakadt a laboratóriumi ellenőrzésen, a termékek vizsgálatát az NFH folytatni fogja.

Az úgynevezett gyermekek tömegét hordozó játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny egy ilyen termék, vagy túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor a termékek balesetveszélyesek lehetnek.
 
A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a gyermekeknek készített termékekre (triciklik, játékrollerek, játékgördeszkák játékautók) terjedt ki. A laboratóriumban szám szerint 9 fajta rollert (8 fajta játékroller és 1 fajta sportroller), 6 fajta triciklit, 4 fajta játékautót és 3 fajta játék gördeszkát vizsgáltak a szakemberek.
 
A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, az azért baj, mert a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, a markolat ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ez azért gond, mert a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt, ha a kialakítása nem megfelelő. Ezek a kifogások összesen 3-3 fajta játékrollernél merültek fel. Előfordult, és sérülésveszéllyel jár az is, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak (1 fajta játékroller).

A kifogásolt triciklik a stabilitás vizsgálatoknál buktak el, azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel (3 fajta tricikli). Ezeknél a termékeknél is találtak a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket (1 fajta tricikli), illetve az is probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat (3 fajta tricikli).
 
Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játékautóval is, amely úgy lett kialakítva, hogy a gyerekek ujjai könnyen becsípődhetnek.

A viizsgált termékek listája itt olvasható!

A vizsgálaltban szereplő játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeit.
 
A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni.

Videó a tesztelésről:

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez