Keresés a tartalomban:
Jog

Hatmilliós bírság az árubemutatós cégnek

2015. május 4., GVH/SV
Címkék: árubemutató termékbemutató másgnesterápia diagnosztika
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Jugis 2007 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Jugis) jogsértően reklámozott egyes orvostechnikai, illetve gyógyászati segédeszközöket, mert a készülékeket valótlan gyógyító és egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsítette, valamint hamis diagnosztikai funkciókkal mutatta be termékbemutatóin a fogyasztóknak. A jogsértésért hatmillió-egyszázezer forint bírságot szabott ki a hatóság.
A GVH döntése szerint a Jugis 2013 májusa és 2014 áprilisa között tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert A BNM pulzáló mágnesterápiás készülék a gyártói megfelelőségi nyilatkozata szerint orvostechnikai eszköz, azonban az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) felfüggesztette a készülék forgalmazását orvostechnikai eszközként, és megtiltotta reklámozását is. A BNM polarizáltfény-terápiás készülék az EEKH szakvéleménye szerint orvostechnikai eszköz és egyben gyógyászati segédeszköz. A BNM mikroáramú kötés a gyártói megfelelőségi nyilatkozata szerint orvostechnikai eszköz, ám azt az EEKH nem vizsgálta. A Magnetspace mágneses testelemző készülékről a Jugis be sem nyújtott gyártói megfelelőségi nyilatkozatot a GVH-nak, ám kiderült, hogy az EEKH felfüggesztette a készülék forgalmazását orvostechnikai eszközként, a készülék reklámozását pedig szintén megtiltotta.
 
A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott.
 
A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a Jugis önként felhagyott az árubemutatók szervezésével a vizsgált termékekkel összefüggésben a versenyfelügyeleti eljárás megindítása előtt.

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez