Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Roaming díjak az EU-ban

2015. július 16., Bruxinfo/EU/SV
Címkék: EU roaming barangolás mobil uniós jogszabály
Kinek nem okoztak már bosszúságot a külföldi nyaralás után küldött telefonszámlák, vagy az, hogy az otthontól távol csak akadozva működött az internet? Ennek az időszaknak egyszer és mindenkorra véget vethet a tagállamok és az Európai Parlament friss megállapodása a barangolási díjak, vagy másképp a roaming díjak megszűntetéséről 2017. június 15-től.
A két intézmény megállapodásának értelmében tehát két éven belül mindenki azonos tarifáért használhatja majd a mobiltelefonját, függetlenül attól, hogy odahaza vagy külföldön, egy másik uniós tagállamban tartózkodik.
 
A jelek szerint azonban a roaming díjak valójában csak a turisták és ideiglenesen egy másik tagállamban tartózkodók számára szűnhetnek majd meg, és nem pedig mindenkinek. A roamingmentes mobilhasználatnak ugyanis lesz egy „ésszerű határa”, megakadályozandó az esetleges visszaéléseket. Azt, hogy mi minősül majd ésszerűnek és tisztességesnek, az Európai Bizottság fogja eldönteni, ebben a pillanatban nem világos, hogy milyen kritériumok alapján. A Bizottság szóvivője kedden türelmet kért a magyarázatra.
 
Az új uniós jogszabály megengedik majd a mobilszolgáltatóknak olyan megoldások alkalmazását, amelyekkel megelőzhetik a roaming használatával való visszaéléseket. Ilyen visszaélésnek minősülhet például az, ha a barangolási szolgáltatásokat „az időszakos utazásoktól eltérő célokra használják”. Az ilyen esetekre olyan biztonsági záradék lépne életbe, ami lehetővé tenné a szolgáltatók számára a költségeik megtérítését.
 
A roaming díjak már 2016. április 30-án tovább csökkennek majd, amikor a jelenlegi kiskereskedelmi ársapkát új váltja majd fel. Ettől kezdve a mobiltelefonos hívásokért percenként maximum 0,05 eurót (5 centet), az sms-ek küldéséért 0,02 eurót (2 centet), az adatforgalomért pedig megabájtonként 0,05 eurót (5 centet) számolhatnak majd fel a mobilszolgáltatók.
 
„Az európaiak régóta vártak a barangolási díjak eltörlésére, miként a netsemlegességi szabályokra is. A kívánságuk meghallgatásra talált. Még mindig rengeteg a tennivalónk a digitális egységes piac megteremtése érdekében. Az állam- és kormányfők múlt héten teljes mellszélességgel támogatták erre vonatkozó céljainkat, ezért most késlekedés nélkül lépnünk kell” – jelentette ki Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős bizottsági alelnök.
 
„Üdvözlöm a kulcsfontosságú megállapodást a roaming díjak végleges megszüntetéséről és a netsemlegességről szóló gyakorlatias szabályok elfogadásáról az EU egész területén. Mindkét döntés lényeges a fogyasztók és az üzleti vállalkozások számára a mai európai digitális gazdaságban és társadalomban. Ezekre a fontos alapokra fogunk építeni az uniós távközlési joganyag küszöbön álló felülvizsgálata során” – tette hozzá a maga részéről Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.
 
Az uniós telekommunikációs szabályok felülvizsgálata 2016-ban lesz esedékes, és kiterjed majd a frekvencia szabályok jelenleginél hatékonyabb uniós szintű koordinációjára.
 
A mostani csomag részét képezi az EU egészére kiterjedő első nyílt internet szabályok rögzítése. Az alku értelmében a szolgáltatóknak nem tehetnek különbséget a forgalmak között az internethez való hozzáférés biztosítása során. Ez nem akadályozhatja meg őket ugyanakkor abban, hogy „ésszerű intézkedéseket” foganatosítsanak az internetes forgalom lebonyolítása során. A forgalom blokkolására vagy zavarására csak kivételes esetekben lesz lehetőség, például kíbertámadások elhárítására vagy a hálózati túlterheltség megelőzése érdekében.

A kiszabható roamingdíjak maximális összege (euróban, ÁFA nélkül)

  Jelenleg 2016. április 30-a és 2017. június 14-e között 2017. június 15-e után
Mobiltelefonos hívás percenként 0,19 Belföldön fizetendő díj + maximum 0,05 A külföldi mobilhasználat ugyanannyiba kerül, mint az otthoni
Sms-enként 0,06 Belföldön fizetendő díj + maximum 0,02  
Adatforgalomért megabájtonként 0,2 Belföldön fizetendő díj + maximum 0,05  
Fogadott sms-enként Ingyenes  
Fogadott hívásonként 0,05 Mértéke nem haladhatja meg az EU-ban meghatározott átlagos hívásvégződtetési díj maximumát.*
*Átmeneti rendelkezés, amíg a Bizottság végleges megoldást talál a hívásvégződtetési díjak kapcsán.


Következő lépésként az EP-képviselők az őszi plenáris ülésen szavaznak a kérdésben. Amennyiben elfogadják a tervezetet, a jogzsabály 2016 április 30-tól lép életbe.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez