Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Bőrápolási kisokos

Bőrápoló olajok, amik biztosan nem tömítik el a pórusokat

2015. július 16., Faludi Linda
Címkék: olaj bőápoló olaj pattanás mitteszer komedogén komedogén index
A növényi eredetű olajok rendkívül népszerűek mind a natúr-, mind a hagyományos kozmetikumok gyártói körében. Fontos tudni azonban, hogy az egészséges, bőrápoló hatású olajok jó része eltömítheti a pórusokat, mitesszereket vagy pattanásokat okozva ezzel.
Mekkora az esély arra, hogy egy bőrápolásban használt olaj vagy zsír eltömítse a pórusokat? Nincs szükség tippelésre, létezik ugyanis egy úgynevezett komedogén index, amely ötfokú skála segítségével sorolja be az alapanyagokat aszerint, hogy mekkora eséllyel képeznek komedót.
 
A mitesszerként ismert, egy-három milliméter nagyságú fekete pontocskák a bőr faggyútartalmának oxidációjával jönnek létre és az esztétikai problémán túl a pattanások kialakulásához is hozzájárulhatnak. A kozmetikai iparban használt olajok és zsírok többségénél fennáll a komedóképződés kockázata, léteznek azonban olyan alapanyagok is, amelyek egyáltalán nem zárják el a pórusokat, nem okoznak mitesszereket.
 
Ezek közé tartozik a két legismertebb és talán leginkább lebecsült olaj: az ásványolaj és a napraforgóolaj - mindkettő komedogén indexe 0. Nem okoz mitesszereket a kendermagolaj, az argán olaj, a sáfrány olaj és az állagában inkább zsírra emlékeztető shea vaj sem. 4-es besorolású, vagyis erősen komedogén ugyanakkor a bőrápolóként egyébként méltán népszerű kókuszolaj és kakaóvaj is.
 
A viaszok közül a kőolajforrások közelében található, nem túl vonzó külsejű földviasz komedogén indexe 0, míg az ajakbalzsamokban is használt méhviasz a mérsékelten komedogén, 2-es kategóriába tartozik.
 
A növényi kivonatok közül kiemelkedik az aloe vera gél: hűsítő, gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató tulajdonságain felül az is mellette szól, hogy biztosan nem tömíti el a pórusokat, komedogén indexe 0.
 
Fontos tudni, hogy az olajok és zsírok mellett bizonyos vitaminok, emulgeálószerek és alkoholok is okozhatnak mitesszereket, így érdemes ezekről vásárlás előtt tájékozódni. Az acne.org weboldal szerint, ha 3-as vagy annál magasabb komedogén indexű anyagot látunk a terméken látható összetevőlista első hét helyének valamelyikén, érdemes újragondolni a kozmetikum megvásárlását, mert nagy az esélye a pattanások kialakulásának.
 
A kerülendő összetevők listáját megtekintheti itt.
 
https://www.beneficialbotanicals.com/facts-figures/comedogenic-rating.html
 
http://www.acne.org/comedogenic-list.html

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez