Keresés a tartalomban:
Elektronika

Vírusok toplistája

Itt a váltságdíjszedő kártevő új változata

2015. január 21., ESET/SV
Címkék: számítógép vírus kártevő féreg biztonság adat
A napokban egy váltságdíjszedő és fájljainkat titkosító kártevő vadonatúj változatát jelentették Magyarországról, valamint a kelet-közép európai régió több országából is. Az ESET Radar Report a decemberi toplista mellett egy hazánkban is jelentős januári veszélyre figyelmeztet.

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit.

A decemberi nemzetközi kitekintés előtt mindenképpen meg kell említeni, hogy a napokban a váltságdíjszedő és fájljainkat titkosító kártevőből egy vadonatúj változat jelent meg Magyarországon. A fertőzésről először január 19-én kettő órakor kapott bejelentést az ESET magyarországi csapata, akik azonnal elkezdték a probléma vizsgálatát.

A szakemberek felhívják a figyelmet az érintett Windows rendszerek azonnali frissítésére és a felhasználók oktatására, arra vonatkozóan, hogy soha ne nyissanak meg ismeretlen mellékletet, csak miután megbizonyosodtak annak valódiságáról.


Decemberi vírustoplista


Negyedik hónapja vezeti a listát a HTML/Refresh. Ez egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található. A lista első felében nem történt változás, a hátsó szekcióból kiesett a HTML/ScrInject, míg az egyetlen újonc a nyolcadik helyen felbukkanó LNK/Agent.AV trójai. Ez tulajdonképpen egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára. Változatlanul listatag az INF/Autorun vírus, amely az előző hónaphoz képest egy pozíciónyit még javított is rajta. Az, hogy hét esztendős kártevők egyáltalán szerepeljenek egy 2015-ös listában, egészen elképesztő, hiszen a külső adathordozókon terjedő Autorun vírus biztonsági frissítései már hosszú évek óta rendelkezésre állnak. Nyilvánvalóan a már tavaly óta nem támogatott, de még mindig rengeteg helyen használt és elhanyagolt javításokkal rendelkező Windows XP is alaposan kiveszi ebben a részét.

A banki átverésekről


Az ESET Radar Report e havi kiadásában ezúttal olyan új átverésekre hívják fel a figyelmet, amelyben a csalók egyenesen a bank csalásellenes osztálya nevében (vagy éppen a rendőrség nevében) telefonálnak, és azt állítják, hogy gyanús aktivitást észleltek az érintett bankszámláján. Ilyen hívások esetében sokan nem is gyanakszanak, mivel személyes adataik (név, telefonszám) a hívó fél tulajdonában vannak. A forgatókönyv természetesen a szokásos, "ellenőrzésképpen" elkérik a PIN kódunkat. Sose felejtsük el, hogy egy bank sohasem, tényleg hangsúlyozzuk: sohasem fogja kérni, és nem is kérheti tőlünk a PIN kódunkat, sem levélben, sem telefonon, sem pedig személyesen. A csalók az átvert áldozatnak azt mondják, hogy kiküldenek egy futárt a "kompromittált" bankkártya begyűjtésére. Ez is egy teljességgel szokatlan lépés, aminél mindenkinek gyanút kellene fognia, hiszen jobbára inkább azt kérik, hogy mi vigyük be azt egy bankfiókba, semmint hogy ilyen költséges futáros módszert választanának. A bankok sosem jönnek a lakásunkba, a rendőrség sosem jön házhoz azért, hogy "kicserélje" az állítólag hibás, sérült bankkártyát. Bár ezek a próbálkozások angol nyelvterületen történtek, annyira elképesztőek és nyilvánvalóan csalárd szándékúak, hogy Magyarországon remélhetőleg senki nem dőlne be hasonló trükköknek. Sajnos sok korábbi, szakállas trükk, kilátásba helyezett nyeremény reményében is jócskán szedett áldozatot a magyar felhasználók között is, ezért minden helyzetben érdemes óvatosnak és biztonságtudatosnak lennünk.




Vírustoplista


Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2014 decemberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 17.12%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.


01. HTML/Refresh trójai
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 2.82%
Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Refresh/detail

02. Win32/Bundpil féreg
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 2.54%
Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

03. Win32/Adware.MultiPlug adware
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 2.39%
Működés: A Win32/Adware.MultiPlug egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potential Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.MultiPlug.H/description

04. Win32/TrojanDownloader.Wauchos trójai
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 1.87%
Működés: A Win32/TrojanDownloader.Wauchos egy olyan trójai, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Különféle registry kulcsok létrehozásával gondoskodik arról, hogy minden rendszerindításkor lefusson a kódja. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve ezen keresztül parancsokat fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_TrojanDownloader.Wauchos.A/description

05. Win32/Sality vírus
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 1.39%
Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

06. LNK/Agent.AK trójai
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 1.31%
Működés: A LNK/Agent.AK trójai fő feladata, hogy a háttérben különféle létező és legitim - alaphelyzetben egyébként ártalmatlan - Windows parancsokból kártékony célú utasítássorozatokat fűzzön össze, majd futtassa is le azokat. Ez a technika legelőször a Stuxnet elemzésénél tűnt fel a szakembereknek, a sebezhetőség lefuttatásának négy lehetséges módja közül ez volt ugyanis az egyik. Víruselemzők véleménye szerint ez a módszer lehet a jövő Autorun.inf szerű kártevője, ami valószínűleg szintén széles körben és hosszú ideig lehet képes terjedni.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AK/description

07. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 1.22%
Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

08. LNK/Agent.AV trójai
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 1.21%
Működés: A LNK/Agent.AV trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AV/description

09. JS/Kryptik trójai
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 1.19%
Működés: A JS/Kryptik egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony és olvashatatlanná összezavart JavaScript kódoknak, amely a különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_Kryptik/detail

10. Win32/Ramnit vírus
Elterjedtsége a decemberi fertőzések között: 1.17%
Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez