Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Halálos magvak - folytatódik a termékvisszahívás Európában

2015. február 19., Faludi Linda
Címkék: fűszer mogyoró mandula allergia összetevő allergén
Hat újabb fűszerkeverék visszahívásáról döntöttek az Egyesült Királyságban, miután kiderült, hogy az érintett élelmiszerek mogyoróféléket tartalmaztak anélkül, hogy ezt a gyártók a csomagoláson feltüntették volna.
A vissszahívási sorozat középpontjában a Tesco egyik beszállítója, a Santa Maria áll, a cég fűszerkeverékeiben eddig hat esetben találtak mandulát, amelyet nem jelöltek az összetevők között - hogy szándékosan, vagy tévedésből, azt egyelőre nem tudni.
 
A mandula felhasználása a fűszerpaprika örleményekben akár halálos is lehet a mogyorófélékre allergiás vásárlók számára. A The Independent közlése szerint a brit eseteket követően a dán, a svéd és a norvég hatóságok is hasonló visszahívásokról tettek jelentést - minden alkalommal a svéd Santa Maria volt a felelős a vezélyes termékekért.
 
A Santa Maria brit menedzsere nem nyilatkozott az ügyben, a cég azonban kiadott egy közleményt, amelyben arra kérik a mogyoróallergiában szenvedő vásárlókat, vigyék vissza a boltokba a fajita, masala, grill csirke, steakhouse és taco fűszerkeverékeket.

Chris Elliott professzor, aki korábban a lóhús-botránnyal kapcsolatos állami ellenőrzést végezte, úgy vélte, hasonló jelenség elé nézünk, várhatóan újabb és újabb fűszerkészítményekről derül ki, hogy mogyoróféléket kevertek beléjük a gyártók. Európában több esetben mandulával, míg az Egyesült Államokban és Kanadában sokszor mogyoróval helyettesítik a paprikát a fűszerkeverékek egy részében. Hogy ez a gyakorlat az allergének jelentette veszélyen felül csalásnak is számít-e, arról egyelőre nincs konszenzus, bár sejthető, hogy a cégek a mogyorófélék hozzáadásával spórolnak a gyártási költségeken. A mogyorófélék jelölés nélküli felhasználása több millió európai számára jelenthet veszélyt, az allergiás tünetek a kiütésektől és puffadástól a nyelőcső bedagadásáig terjedhetnek, utóbbi halálos lehet, ha nem érkezik perceken belül megfelelő gyógyszeres és orvosi segítség.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez