Keresés a tartalomban:
Elektronika

Elindult a szelessav.net

Megmutatja a net sebességét

2015. augusztus 19., NMHH/SV
Címkék: internet net-sebesség feltöltési sebesség késletetés hálózatsemlegesség NMHH
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által elindított szelessav.net weboldal nemzetközi trendek alapján kifejlesztett országos minőségmérési rendszer, melynek létrehozását fogyasztóvédelmi okok indokolták: támogatja az ügyfeleket a szolgáltatások tudatos kiválasztásában, valamint meglévő internet-előfizetésük ellenőrzésében.
A szelessav.net oldalon bárki ingyen, regisztráció nélkül ellenőrizheti otthoni vagy mobilinternetét. Egy gyors regisztráció után naplózható mérések is indíthatók, és így az egyre több mérés során kirajzolódik az ország internetes térképe.

A szelessav.net oldalon indította el augusztus 19-én országos netsebességmérő és publikációs weboldalát az NMHH, ahol az ügyfelek magyar nyelvű felületen független, szakmailag megbízható mérések alapján ellenőrizhetik internetszolgáltatásuk minőségét, a le- és feltöltési sebességet, késleltetést, valamint a hálózatsemlegességet, amely alapján minden internetes tartalomnak, szolgáltatásnak egységes, megkülönböztetés nélküli sávszélesség jár.
 
Az objektív mérési adatok láttán a felhasználók tudatosabban választhatnak internetszolgáltatót, szolgáltatást, és könnyebben ellenőrizhetik az előfizetői szerződésben vállalt illetve kínált minőségi paraméterek teljesülését (például a ténylegesen elérhető vagy a garantált netsebességet).
 
A hatóság a fogyasztóvédelmi célú weboldallal, a különféle szolgáltatóknál tapasztalt hiteles adatok közzétételével növeli az internet-előfizetési piac átláthatóságát, és mivel egy helyen, közvetlenül összehasonlíthatóak a versenytársak eredményei, ez a hatóság várakozásai szerint élénkítheti majd a hírközlési szolgáltatók közötti piaci versenyt is.
 
Miben jobb az NMHH szelessav.net oldala a már meglévő, az internet gyorsaságát ellenőrző alkalmazásoknál?
 
Az interneten bárki számára hozzáférhetők a különböző le- és feltöltési sebességet mérő alkalmazások, amelyek azonban a különböző módszerek alapján ugyanarra a szolgáltatásra eltérő adatokat regisztrálhatnak, és általában csak egy-egy konkrét szolgáltatás adatairól kaphatunk információt.
 
Ezért az NMHH szükségesnek látta, hogy egy olyan oldalt hozzon létre az ügyfelek érdekében, amely a hazai szolgáltatók túlnyomó részének összehasonlítható adatait tartalmazza magyar nyelven, és egységes és hiteles mérési módszert használ a teljes hazai piac felmérésére, a kapcsolódó fogalmak közérthető magyarázatával. Így a felhasználók valóban objektív képet kapnak arról, hogy mennyire felel meg a kapott sávszélesség a szolgáltatójuk által ígértnek, illetve saját elvárásainak. Az előfizetők a honlapon térképes és táblázatos verzióban város- és utcaszintű, részletes lebontásban is rákereshetnek arra, hogy milyen átlagos sebesség- és lefedettségi értékek jellemzőek hazánkban.
 
A fogyasztók regisztráció nélkül is háromféle mérés összesített eredményei közül választhatnak a szelessav.net oldalon: megtudhatók az NMHH mérőautói által dokumentált adatok, a regisztrált felhasználók által elvégzett mérések eredményei, valamint azok az értékek is, amelyeket NMHH-s mérődobozok rögzítenek.
 
Az internethasználók saját maguk is beküldhetnek adatokat, ehhez csupán regisztrálniuk kell a szelessav.net oldalon, és már indíthatják is a méréseket a számítógép vagy az okostelefon böngészőjéből. Ha a széles sávú internetszolgáltatások minőségi jellemzői a mérések alapján – elsősorban a le- és feltöltési adatsebesség – elmaradnak a szolgáltatók által hirdetett maximális értékektől, az ügyfélnek lehetősége van arra, hogy regisztráció és öt mérés után mérődobozt igényeljen az NMHH-tól.
 
A mérődobozok a fogyasztó otthonában vagy más, általa meghatározott helyen automatizáltan működnek, olyan időpontokban, amikor a helyi hálózaton nincs olyan egyéb forgalom, ami a mérési eredményeket torzíthatná. A mért adatok alapul szolgálhatnak a szolgáltatónak jelzett előfizetői bejelentéshez, esetleges hatósági vizsgálat indításához is, és a honlapon lévő más adatok összehasonlításával jelezhetik azt is, ha érdemes más szolgáltatót igénybe venni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez