Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Veszélyesek lehetnek a mágneses játékok!

2015. április 28., NFH/SV
Címkék: játék mágnes veszélyes játék NFH
Mágneses játékokat vizsgáltak a szakemberek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mechanikai és műszaki laboratóriumában. A megvizsgált 10 játékból kettő forgalmazását kellett megtiltani, mert súlyos sérülést okozhatnak.
Azok a mágneses játékok, amelyek túlságosan erős mágneseket tartalmaznak, azért lehetnek veszélyesek, mert a játékokról leválasztható mágneseket a gyerekek könnyen lenyelhetik. Abban az esetben pedig, ha egy gyerek szervezetébe véletlenül egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, amelyek végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.
 
A nemzetközi adatok szerint a legtöbb ilyen baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történik. Az esetek több mint 80%-ban mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okoztak sérülést. Számos esetben sebészeti beavatkozással lehetett a mágneseket a bélrendszerből eltávolítani. A magyarországi gyermekkórházakban is találkoztak már hasonló esettel.
 
Nagyon fontos szabály ezeknél a termékeknél, hogy a mágnesek a játékra megfelelően legyenek rögzítve - azaz ne lehessen azokat könnyen leszedni.
 
A játékokra szerelt mágnesekre speciális szabály vonatkozik. Fontos követelmény, például hogy nem lehetnek az előírtnál erősebbek. (az ún. fluxusindex maximum 50 kG2mm2 lehet). A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a baleseteket olyan mágnesek okozták, amelyek az előírtnál erősebbek voltak.
 
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mechanikai és műszaki laboratóriumában vizsgált 10 játékból 2 esetben állapították meg a szakemberek, hogy veszélyesek lehetnek.
 
Az egyik játék egy mágneses darts. A játék veszélye az, hogy a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész. Az úgynevezett mágnesesfluxus-indexe pedig 50 helyett 311 kG2mm2- azaz a megengedett több mint a hatszorosa. A másik játék egy mágneses építő készlet volt, melynél már a készlet eleve tartalmazott könnyen lenyelhető mágneses alkatrészt. A mágnesesfluxus-indexe 119,78 kG2mm2, tehát itt is a megengedett érték többszöröse volt kimutatható.
 
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat. A tavalyi évhez képest pedig egyértelmű javulás tapasztalható. A 2014-es vizsgálatban ugyanis a játékok 43%-a tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez