Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Élelmiszer rendőrséggel a lóhús ellen

2014. szeptember 5., Indepentent/FL
Címkék: lóhús lóhúsbotrány élelmiszerbiztonság
Egy a brit kormány által megrendelt független szakértői tanulmány szerint az élelmiszerfelügyelet gyökeres átalakítása nélkül elkerülhetetlen egy újabb lóhúsbotrány kirobbanása.
Chris Elliott, a tanulmány szerzője leszögezi: a brit élelmiszerbiztonsági felügyeletnek, a Food Standards Agencynek egy speciálisan felkészített "élelmiszer rendőrséget" kellene felállítania, hogy elkerülhető legyen a szupermarketekben kapható termékek lóhússal való higítása. A szakértő több, szúrópróbaszerű ellenőrzést és erősebb hatósági tevékenységet vár a szektorban, emellett zéró toleranciát hirdetne az élelmiszeripari csalások kapcsán.
 
Az áruházi lóhúsbotrány vizsgálata után Elliott kijelentette: az ügyben elsőként fellépő illetékesek nem rendelkeztek a szükséges tudással, a helyi önkormányzati költségvetések csökkentése miatt pedig a rendszer nem képes hatékonyan megvédeni a fogyasztókat az ilyen csalásokkal szemben. Az elemzés az uniós szervezetekkel való átfogó együttműködés szükségességére is felhívja a figyelmet, amellett, hogy hatékonyabb információcserét követel az élelmiszerfelügyelet és az egészségügyi minisztérium között.
 
Az élelmiszeripari érdekképviseletek üdvözölték a jelentést, a kereskedők azzal nyugtatják a közvéleményt, hogy javítottak az ellenőrzések hatékonyságán, de hozzáteszik, hogy a szupermarketek továbbra is ki vannak téve a gátlástalan beszállítók szabálysértéseinek. Utóbbi a KPMG szakértőjét is aggasztja, Annette Barker az Independentnek úgy fogalmazott: az erős árverseny és a globális beszállítói láncok bonyolultsága miatt jelentősen növeli a csalások kockázatát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez