Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Több tonnányi élelmiszer kerül a szemétbe

2014. szeptember 26., Faludi Linda
Címkék: élelmiszer szupermarket termék fogyasztóhatóság fogyasztó minőség megőrzés
A fogyasztók mutatós gyümölcsöket és több polcnyi készételt szeretnének látni a szupermarketek polcain, a kereskedők pedig minden elkövetnek, hogy kiszolgálják az igényeket. Emiatt azonban évente több tonnányi fogyasztható élelmiszer vándorol a kukába.
"Nem akarok túl érettet" - mondja egy vásárló az NPR tudósítójának, miközben a banánok között válogat. Shirley Phelps nem fogja megvenni a barna pöttyös héjú banánt, csakúgy, mint számtalan vásárlótársa. "Teljesen jó, de nem tudjuk eladni, mert nem néz ki jól" - kommentálja az esetet Paul Hoppman, a Hy-Vee amerikai szupermarketlánc egyik üzletének vezetője. Az Egyesült Államokban a boltok és éttermek évente mintegy 200 millió tonna élelmiszert szolgálnak fel, ennek harmada egyenesen a szemétbe kerül. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a kiskereskedelmi láncok a teljes élelmiszerkészlet 10 százalékát pazarolják el évente, míg a háztartások az élelmiszerek 20 százalékát dobják ki, ez évente 160 milliárd dolláros pazarlást jelent, miközben hétből egy amerikai háztartásban nem kerül elég étel az asztalra.
 
Szintén nagyban hozzájárul a pazarláshoz, hogy a fogyasztók jelentős része nem érti a minőségét megőrzi címkét, és az azon látható dátum után automatikusan kidobja a terméket ahelyett, hogy ellenőrizné, ehető-e. Mint arról beszámoltunk, a minőség megőrzési idő azt a dátumot jelöli, amelyig az adott élelmiszer hozza a gyártó által elvárt és garantált minőséget. Ezt követően előfordulhat, hogy csökken az étel aromája vagy gyengül az íze, a dátum azonban semmiképpen nem azt jelöli, mikortól romolhat meg a termék, ezt a fogyaszthatósági idő jelzi.
 
A Food Findershez hasonló civilszervezetek megpróbálják felhasználni az üzletekben maradó, kidobásra ítélt ételeket, élelmiszerbankoknak, rászorulóknak osztják szét a termékeket. A munkájukat nehezíti, hogy a legtöbbet az elkészített salátatálakból, készételekből pazarolnak el a kiskereskedők, ezeket pedig nem lehet lefagyasztani, sőt, egyes államokban azonnal értékesíteni kell. Egyes szupermarketek komposztálással próbálják hasznosítani a nyakukon maradt élelmiszereket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez