Keresés a tartalomban:
Autó

A sofőrök helyett gondolkozik az új autós fejlesztés

2014. szeptember 22., Európai Bizottság/FL
Címkék: Bosch Citroen elektromos autók Európai Bizottság
Elkészültek az első prototípusok, amelyek az EU-támogatással fejlesztett OpEneR vezetést segítő rendszer révén segítenek a villanyautókkal és hibridekkel közlekedő autósoknak a biztonságosabb és olcsóbb utazásban.
Brüsszel edddig 4,4 milliárd eurót áldozott az OpEneR rendszer kifejlesztésére azért, hogy az intelligens irányító rendszer segítségével könnyebben kezelhetőbbé és olcsóbbá tegye a közlekedést a villanyhajtású autókkal. A projektben részt vett többek között a PSA Peugeot Citroen, a Robert Bosch GmbH is, utóbbi részéről Kosmas Knödler úgy nyilatkozott: a mostanra prototípusokkal is bemutatott vezetéstechnikai fejlesztések segítenek majd a villanyautó piac elterjedésében.
 
Az OpEneR egy összetett ellenőrző és irányító berendezés, amely az út- és forgalmi viszonyokat, valamint az autó műszaki adatait is figyelembe véve tervezi meg az útvonalat a vezető számára úgy, hogy a fogyasztás a lehető legalacsonyabb, a biztonság pedig a lehető legmagasabb szintű legyen. Az OpEneR a közlekedési szabályokat és a forgalomi adatokat feldolgozva egyszerűen értelmezhető jelzéseket ad a sofőröknek arra, mikor kezdjenek el lassítani vagy gyorsítani és milyen útakadályokra számíthatnak.



A Robert Bosch illetékesei szerint a bemutatót követően további tesztelésre kerül sor és akár már jövőre megkezdhetik az OpEneR rendszeresítését az európai autóipari vállalatok a sorozatgyártásban. Brüsszel azt reméli, hogy 2020-ra 8-9 millió elektoromos hajtású autót helyeznek forgalomba, ennek elősegítésére a következő években mintegy 5 milliárd eurót fektetnek majd a szektort fejlesztő kezdeményezésekbe a Horizon 2020, az ECSEl és az európai zöldautó iniciatíva keretében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez