Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Több kozmetikai tartósítószert tilt be az Európai Bizottság

2014. szeptember 26., Európai Bizottság/SV
Címkék: kisgyermek fogyasztó biztonság tartósítószerek tiltott tartósítószer allergia Európai Bizottság
Több, allergénnek tekintett tartósítószer kozmetikai termékekben való felhasználását korlátozó intézkedést jelentett be az Európai Bizottság.

„Ismét megmutattuk, hogy a fogyasztók biztonsága valamennyi döntésünkben kiemelkedő jelentőségű tényező. A tartósítószerek fontos szerepet töltenek be a kozmetikai termékekben: biztosítják, hogy a naponta használt termékek kórokozóktól mentesek legyenek. Biztosítanunk kell azonban, hogy a tartósítószerek a legnagyobb mértékű védelmet garantálják. Ezen intézkedések nyomán a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy kozmetikai termékeik biztonságosak,” – mondta Neven Mimica, a fogyasztópolitikáért felelős európai biztos.

Az Európai Bizottság által elfogadott intézkedések révén két tartósítószer - a propil-parabén és a butil-parabén - legnagyobb koncentrációját szorítják vissza a jelenlegi - önálló felhasználás esetén - megengedett 0,4, illetve észterekkel való keveréskor eddig engedélyezett 0,8 százalékról egységesen 0,14 százalékra.
 
A három évnél fiatalabb gyermekek pelenkával fedett bőrfelületén való alkalmazásra szánt, nem leöblítendő termékekben való használatukat pedig betiltják, mivel meglévő bőrirritáció és elzáródás esetén ezek az anyagok fokozottabban felszívódhatnak, mint ép bőrön át. Az új szabályokat a 2015. április 16. után forgalomba hozott termékekre kell alkalmazni.
 
A bizottság pénteken nyilvánosságra hozott intézkedés-csomagja keretében betiltják a metil-klór-izotiazolinon és a metil-izotiazolinon keverékének használatát az olyan, leöblítésre nem kerülő termékekben, mint a testápoló krémek. A tiltás célja a bőrallergiák kockázatának és előfordulásának csökkentése. A tartósítószer továbbra is használható azonban olyan leöblítendő termékekben, mint a samponok és tusfürdők, a metil-klór-izotiazolinon és a metil-izotiazolinon 3:1 arányú, legfeljebb 0,0015 százalékos koncentrációjú keverékében. Az intézkedést a 2015. július 16. után forgalomba hozott termékekre kell alkalmazni.

A tartósítószerek fontos szerepet játszanak a kozmetikumokban, mivel ezek védik meg a fogyasztókat az ártalmas kórokozóktól, amelyek egyébként elárasztanák az emberek által naponta használt krémeket és termékeket. Tartósítószerek nélküli valamennyi kozmetikumnak nagyon rövid lenne az eltarthatósága, és a legtöbbet hűtőszekrényben kellene tartani.
 
A parabének néven ismert vegyi anyagok csoportja alkotja a kozmetikai termékekben felhasználható tartósítószerek jelentős részét. A propil-parabén és a butil-parabén mellett más parabének, mint például a metil-parabén és az etil-parabén is biztonságos, miként ezt többször is megerősítette a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottság (FBTB). Többek között ezek a leghatékonyabb tartósítószerek.
 
A Bizottság az év elején, az újraértékeléshez szükséges adatok hiánya miatt megtiltotta öt másik parabén – az izopropil-parabén, az izobutil-parabén, a fenil-parabén, a benzil-parabén és a pentil-parabén – kozmetikai termékekben való használatát (lásd a 358/2014/EU bizottsági rendeletet). A 2014. október 30-át követően forgalomba hozott termékek nem tartalmazhatják ezeket az anyagokat.
 
A kozmetikai termékeket az Unió szintjén a kozmetikai termékekről szóló 1223/2009/EK rendelet szabályozza a fogyasztók biztonságának és a belső piac integritásának biztosítása érdekében. Az EU-ban forgalomba hozott kozmetikai termékeknek a gyártási folyamatoktól és az értékesítési láncoktól függetlenül biztonságosnak kell lenniük. A gyártó felelős a termékek biztonságáért, és neki kell biztosítania, hogy a forgalomba hozatalukat megelőzően tudományos biztonsági értékelésen essenek át.

További információk:

Az uniós piacon forgalomba hozott kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás: http://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/cosmetics/index_hu.htm

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez