Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Több lehet a szuper kórokozó az antibiotikumozott csirkék miatt

2014. szeptember 16., Reuters/FL
Címkék: antibiotium csirke szuper baktérium járvány csirkehús
A Reuters átfogó tényfeltáró elemzést végzett a legnagyobb amerikai csirkefarmok gyógyszerezési gyakorlatáról. Eszerint az óriáscégek jóval többször alkalmaznak kis dózisú antibiotikumos kezelést a növésben lévő állatoknál, mint hitték, ez pedig elősegítheti az emberek számára is veszélyes szuper kórokozók kialakulását.
A hírügynökség az öt legjelentősebb amerikai csirketenyésztő céget vette górcső alá. A Tyson Foods, a Pilgrim’s Pride, a Perdue Farms, a George’s és a Koch Foods vállalatoknál végzett vizsgálat során a csirkék napi etetési jegyzőkönyveinek egy részét elemezték. Az érintett cégeknek ugyan jelentést kell tenniük az amerikai élelmiszerbiztonsági felügyeletnek (FDA) az általuk használt gyógyszerekről, arról azonban nem kell nyilatkozniuk, hogy pontosan milyen dózisban és mennyi ideig alkalmaznak egy-egy szert.
 
Az eredmények szerint a George's és a Koch Foods olyan antibiotikumot etetett a csirkékkel, amelyeket az embereknél kialakuló fertőzések legyőzésére is használnak. A gyakorlat legális, de a friss tudományos eredmények szerint igen kockázatos, mivel a gyógyszer elpusztítja a gyengébb kórokozókat, így a kialakulóban lévő, antibiotikum rezisztens baktériumok teljesen átvehetik a terepet. Az adatok igazolják, hogy a hosszabb ideig, kis dózisban adagolt antibiotikumok felerősítik ezt a hatást. Saját dokumentumaik szerint a Tyson, a Pilgrim’s, a Perdue, a George’s és a Koch is alkalmazta ezt a módszert az elmúlt két évben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014 áprilisában 114 ország adatait elemezte első jelentésében az antibiotikum-rezisztenciáról, és szakemberei szerint a legerősebb antibiotikumoknak - az úgynevezett carbapenemeknek - ellenálló szuperbaktériumok már a világ minden régiójában megtalálhatók. A gyógyszer-rezisztenciát az antibiotikumok helytelen és túlzott használata okozza, mely arra ösztönzi a kórokozókat, hogy új utakat keresve legyőzzék őket. Becslések szerint az egyik legismertebb szuperbaktérium, az MRSA számlájára írható évente mintegy 19 ezer amerikai és körülbelül ugyanennyi európai beteg halála - vagyis több, mint ahányan a HIV/AIDS következtében életüket vesztik.







A csirketenyésztők a negyvenes években kezdték el az antibiotikumok tömeges etetését, amikor kiderült, hogy a penicillin, a sztreptomicin és más antibiotikumok hatékonyak az állatoknál a szaporulatban kitörő járványok megfékezésében.
A gyógyszerek beváltak és volt egy pozitív mellékhatásuk: az egészséges csirkék többet ettek, így jobban és gyorsabban híztak. A következő években nőtt az antibiotikum használat az iparágban, annak ellenére, hogy több tanulmány is figyelmeztetett a túlzott gyógyszerezés veszélyeire.

1976-ban Stuart Levy mikrobiológus bebizonyította, hogy potenciális halálos kórokozók ellenállóvá válnak a tetraciklinnel szemben. A tanulmányban szereplő kórokozó, az E. coli azóta az emberek körében is rendszeresen okoz súlyos fertőzést. Ma az Egyesült Államokban használt antibiotikumok mintegy 80 százalékát haszonállatok kapják. Az FDA mintegy 390 gyógyszert fogadott el biztonságosként, de csak az esetek 7 százalékában vizsgálták meg, hogy a szerek etetése hozzájárul-e az antibiotikum rezisztencia kialakulásához.

Becslések szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 2 millióan kapnak antibiotikumnak ellenálló fertőzést és legalább 23 ezren halnak bele a betegségekbe. Idén a Foster Farms, a nyugati part legjelentősebb csirketenyésztője kapcsán vizsgálódott a szövetségi hatóság, miután tavaly 634-en kaptak Szalmonella Heidelberg fertőzést, ezek közül 68 esetben a Fosterhez volt köthető a betegség. A cég júliusban visszahívta termékeinek egy részét, az elemzések azonban kimutatták, hogy ezeknek a szalmonella baktériumoknak kétharmada legalább egyfajta antibiotikumnak ellenállt. Az itt kimutatott szuperkórokozók felét pedig három különböző antibiotikum sem tudta elpusztítani. Az FDA az eset után önkéntes alapú iránymutatást vezetett be az antibiotikumok használatáról, de 2016-ig biztosan nem tervezi a gyógyszerek pontos adagolásával kapcsolatos többletinformáció bekérését.

Ráadásul a Perdue felmérései szerint a rendszeres antibiotikumozás nem hoz számottevő javulást az állatok túlélési rátájában. A vállalat összevetette az antibiotikummal kezelt és az anélkül felnevelt tenyészet eredményeit, eszerint a mortalitás szinte megegyezik, és mindkét csoport időben elérte a kitűzött, 1,9 kilogrammos súlyt.
 
Július 11-én az illetékesek tájékoztatása szerint véget ért a Szalmonella Heidelberg járvány, a Foster pedig bejelentette, hogy 3 százalékra csökkentették kaliforniai telephelyeiken a szalmonella fertőzés arányát, messze túlteljesítve ezzel a 25 százalékos országos átlagot. A vállalat szerint ez azt mutatja, hogy az óvintézkedések működnek. David Acheson, az FDA volt vezető munkatársa azonban elmondta: senki nem vizsgálta, hogy a cég gyógyszerezési gyakorlata hozzájárult-e a rezisztens kórokozók kialakulásához.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez