Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Év végén jönnek az új tízezresek

2014. október 31., biztositasiszemle/SV
Címkék: pénz tízezres MNB címlet biztonság UV lámpa
Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 végétől megújított forint bankjegyeket bocsát ki. A megújított forint bankjegysorozat első címleteként forgalomba kerülő tízezer forintos bankjegy számos olyan jellemzővel, korszerű biztonsági elemmel rendelkezik, amely a készpénzforgalom minden szereplője számára garantálja a megbízható működést, a valódi pénz azonosítását.
Az MNB Monetáris Tanácsa tavaly döntött úgy, hogy a jelenleg forgalomban lévő forint bankjegysorozatot megújítják, a biztonsági elemek és a képi megjelenés tekintetében újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyek kerülnek kibocsátásra.
 
Idén év végén jelennek meg a forgalomban az új 10 000 forintosok, melyet a 20 000 forintos bankjegy megújítása követ 2015 végén. Az új tízezres decembertől fokozatosan jelenik majd meg a forgalomban. A jelenleg használt címletek továbbra is forgalomban maradnak, a készpénzforgalmi tendenciák ismeretében később dönt majd a jegybank a régi tízezresek kivonásának időpontjáról.
 
Az új bankjegy papírjában olyan vízjel található, amelyben a portré mellett már a címletérték is megjelenik az MNB betűk mellett, a biztonsági szálon is látható lesz a 10 000 értékjelzés. Megújul a hologram is, de több olyan elem is lesz, amely csak UV-lámpával ellenőrizhető. A vakok és gyengén látók kedvéért jól tapintható, nagy festék rétegvastagságú felületek is segítik az azonosítást.

Kinek mi a teendője?

A lakosságnak az új bankjegyek forgalomba hozásával kapcsolatban semmilyen különösebb teendője nem lesz, hiszen a régi bankjegyek is használatban maradnak.
 
A bankjegy-feldolgozást végző szervezeteknek – a kereskedelmi bankok, a Posta és a készpénz-logisztikai szolgáltatók – azonban technikai berendezéseiket, vizsgáló és feldolgozó berendezéseiket alkalmassá kell tenni az új bankjegyek felismerésére. Ezen célcsoport számára az MNB idén szeptemberétől bankjegyismereti képzéseket tart, továbbá nyomtatott és online elérhető ismeretanyaggal segíti munkájukat.

Mi lesz, ha kivonják a forgalomból a régi tízezrest?

Amikor az MNB döntés hoz az régi bankjegyek forgalomból történő kivonására, az után is három évig kötelesek lesznek még a hitelintézetek és a posták díjmentesen és korlátozás nélkül az új fizetőeszközre váltani a régi címleteket.
 
A jegybank a bevonástól számított 20 évig lakossági pénztárában, díjmentesen átváltja majd a régi fizetőeszközöket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez