Keresés a tartalomban:
Jog

Nincs alku az adatvédelemben

Megkezdődött az EU-biztosok meghallgatása

2014. október 1., Faludi Linda
Címkék: EU biztos Európai Uniós fogyasztóvédelmi biztos fogyasztóvédelem adatvédelem
Európai parlamenti meghallgatásán Věra Jourová, az igazságszolgáltatásért, fogyasztóvédelemért és a nemek egyenlőségéért felelős EU-biztos jelölt közölte: nem köt kompromisszumot az adatvédelemhez fűződő jog terén akkor sem, ha a kérdéses adatok az európai kontinensen kívül érhetőek el.
Több választási lehetőség, nagyobb védelem és nagyobb bizalom – kezdte jelölti beszédét jelmondatával Věra Jourová, hozzátéve,hogy az embereket helyezi portfóliója középpontjába. A jelölt a romák védelmét és egy uniós ügyészi hivatal létrehozását ígérte európai parlamenti meghallgatásán, hozzátéve, hogy harcolni fog az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogának megsértése ellen.
 
A biztosjelölt – az EU történetében egyedülálló módon – egy hónapot töltött börtönben, az ellene felhozott korrupciós vádakat azonban nem bizonyították. Jourová meghallgatásán úgy fogalmazott: nyolc évvel ezelőtt igazságtalanul küldték börtönbe Csehországban, ekkor kezdett el jogot tanulni.
 
A jelölt, aki biztosként többek között az igazságszolgáltatásért is felel majd az EU-ban, beszédében a kis- és középvállalatok megsegítését és a startupok lehetőségeinek javítását említette, tervei között szerepel a biztonságos jogi környezet megteremtése, valamint az értékesítést szabályozó egységes európai szabályozás bevezetése. Az internetes tranzakciók egyszerűsítésén felül Jourová a polgárok és cégek számára nehézséget jelentő, határokon átívelő adminisztrációs terhek csökkentését tartja fontosnak.
 
A fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdésre válaszolva a jelölt elmondta: jelenleg is dolgoznak a kisebb tranzakciókat követő követelések és az online kártalanítási folyamatok javításán. Jourová elismerte: hosszú út vezet a korlátok nélküli uniós piac eléréséhez, de meggyőződése, hogy szükség van az európai cégjog harmonizálására.
 
A jelölt nem adott egyértelmű választ az NSA-botránnyal kapcsolatos jogvédelmi problémák kezelésére, de leszögezte: nem fogadható el a kompromisszum az adatvédelem terén akkor sem, ha az uniós polgárok adatai átlépik a közösség határait.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez