Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Hogyan csökkenthető az élelmiszer-pazarlás?

Oktatócsomagot készített az Élelmiszerbank Egyesület

2014. október 9., elelmiszerbank/SV
Címkék: élelmiszer élelmiszer-pazarlás Élelmiszerbank oktatás FoRWaRd projekt
Európában mintegy 90 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente – ez fejenként 180 kg kidobott élelmiszert jelent, Az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület olyan oktatási anyagokat publikált vállalatok és karitatív szervezetek számára, amelyek egy ingyenes internetes oktatófelület segítségével gyakorlati segédletet nyújtanak szakembereknek.


Világszinten az emberi fogyasztásra termelt élelmiszernek csaknem a harmada, évente 1,3 milliárd tonna kerül a szemetesbe a FAO becslése szerint.” – mondta Újhelyi Katalin az Élelmiszerbank fejlesztési igazgatója. Az ehető és egészséges élelmiszernek sokszor akár az 50%-a is szemetesbe kerül az EU-s háztartásokban, szupermarketekben, éttermekben és az élelmiszerellátási lánc más szakaszaiban, míg 79 millió EU állampolgár szegénységben él, és 16 millióan függnek jótékonysági szervezetek által kiosztott élelmiszer-adományoktól.
 
Azért, hogy minél kevesebb étel vesszen kárba 2012-ben hazánkban is elindították a nemzetközi FoRWaRd projektet. A 2014-ben záruló kezdeményezés keretében az Élelmiszerbank azt tűzte ki célul, hogy az élelmiszer-pazarlás elleni ismeretekkel, gyakorlati tanácsokkal lássa el az élelmiszerellátásban érdekelt feleket, és felhívja a figyelmet arra, hogy mit tehetnek vállalatok és karitatív szervezetek azért, hogy minél több felesleget mentsenek meg..
 
A projektben résztvevő nyolc országban (Magyarország, Csehország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország) eddig nem létezett ilyen átfogó, vállalatok és karitatív szervezetek számára kidolgozott oktatási anyag a témában. Az oktatási anyagok e nyolc ország nyelvén, valamint angolul is elérhetőek.

Az Élelmiszerbank által elérhetővé tett oktatási csomag részei:

Képzési anyagok többek között az élelmiszer-hulladék megelőzéséről és a feleslegek adományozásáról élelmiszerlánc vállalatoknak és karitatív szervezeteknek. A cégeknek szóló tananyagok fő témái: hogyan csökkenthető az élelmiszer-pazarlás vagy pl. élelmiszer-adományozásnál mire érdemes figyelni. A karitatív szervezeteknek szóló modulok leginkább logisztikai, adózási, jogi és marketingbeli kérdésekkel foglalkoznak. Mindegyik tananyag végén rövid teszt található, amelynek kitöltésével az olvasó ellenőrizheti megszerzett tudását.
 
Ételadományozó: virtuális piactér élelmiszergyártók és karitatív szervezetek számára. Lehetővé teszi azt, hogy a vállalkozások adományba adhassák a megmaradt (el nem adott) élelmiszert, mielőtt az megromlana.
 
Minijáték: A játék célja az adományozási folyamat egyszerű vizualizálása. A feladat – eltárolni az élelmiszer-adományokat egy raktárban és eljuttatni azoknak a szociális tevékenységet folytató szervezeteknek, amelyeknek szüksége van rá. Probléma esetén (pl. élelmiszer kerül a kukába a szavatossági idő lejárata előtt) a játékban megjelenik egy hivatkozás a megfelelő tananyag erre vonatkozó részére.
 
Az oktatási csomag megtalálható: http://www.foodwastereduction.com/

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez