Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Felügyeleti biztosok a Széchenyi Banknál

2014. november 6. , MNB/SV
Címkék: MNB felügyeleti biztos bank banbetét hitel
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez, és korlátozásokat léptetett életbe a hitelintézetnél. Az ideiglenes intézkedések a hitelintézet jegybanki vizsgálatának lezárultáig maradnak érvényben. Az intézkedést a hitelintézet tőkehelyzete, a jogszerű működés szavatolásának szükségessége,a betétesek, illetve a hitelezők, tulajdonosok halaszthatatlan védelme indokolta.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2014. november 4-től felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez. A felügyeleti biztosok átvették a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről. A jegybank ezzel párhuzamosan ügyfelenként 5 millió forintban korlátozta a hitelintézet által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét. Ezen összeghatáron belül – ha igénylik – nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.
 
A hitelintézet fiókja, internetbankja, kártyaszolgáltatása – a biztosok érkezését követő átadás-átvétel időszakában esetlegesen előforduló rövid szolgáltatási szünetet kivéve – a megszokott módon elérhető, s a korlátozások a befektetési szolgáltatások kapcsán érintett ügyfeleket egyáltalán nem érintik. Az MNB ugyanakkor egyúttal megtiltotta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nek hitel és pénzkölcsön nyújtását, kezesség és bankgarancia vállalását, illetve egyéb bankári kötelezettségek végzését.
 
Az MNB – mint azt korábban a sajtó útján nyilvánosságra hozta – jelenleg átfogó vizsgálatot folytat a hitelintézetnél. Az állami tulajdonú Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által delegált felügyeleti biztosok kirendelése, illetve az egyéb korlátozó intézkedések a vizsgálatot lezáró határozat meghozataláig, de legfeljebb egy évre, a betétek és más források visszafizetésének korlátozása maximum 90 napig marad érvényben.
 
A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. sem mérete (mérlegfőösszeg szerint a hitelintézeti szektor 0,14 százaléka), sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez