Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Itt a teszt - Ragacsos a második legjobb rizs

2014. november 20., NÉBIH/FL
Címkék: rizs teszt laboratórium vizsgálat fogyasztó jázminrizs
Szupermenta néven blogot indít a NÉBIH. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az új felületen teszi közzé terméktesztjeit. A szervezet elsőként az A és B jelű, nem előfőzött, valamint jázminrizseket vizsgálta, és megfogalmazásuk szerint szinte mindent rendben találtak.
A NÉBIH blogján minden hónapban egy-egy termékkörről és annak teljeskörű vizsgálatáról olvashatnak a vásárlók. Az adott termékcsoport az élelmiszerbiztonsági vizsgálatokon túl élelmiszerminőségi és kedveltségi szempontok szerint is értékelésre kerül. A kedveltségi vizsgálatba a szakemberek mellett a gyártókat, fogyasztókat is bevonnak - írja a hivatal. Mivel minden teszt egyben hatósági vizsgálat is, így, ha problémás terméket találnak, azonnal intézkedik a szervezet.
 
A NÉBIH összesen 34 termékből vett hatósági mintát különböző kereskedelmi egységekben, majd ezeket a NÉBIH laboratóriumaiban vizsgálták. A szempontok között szerepeltek az élelmiszerbiztonsági és minőségi tulajdonságok, az élvezeti érték, a karakter, valamint a GMO.
 
A minőségi paraméterek tekintetében mindegyik termék megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt paramétereknek. Ugyancsak vizsgálták a mintákban a kadmium, az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege) jelenlétét, mennyiségük azonban minden esetben határérték alatt volt.
 
Nem volt probléma a GMO tartalommal sem, amit – a származási ország ismeretében, kockázatértékelést követően – a mintáknak mintegy harmadánál ellenőriztek a szakemberek.



Minden termék megfelelt a növényvédőszer maradékokkal kapcsolatos előírásoknak is, pedig 202 hatóanyagot és metabolitját keresték a mintákban.
 
Csupán két terméknél fordult elő jelölési hiba vagy hiányosság, ami miatt az érintett élelmiszervállalkozásokat figyelmeztették.
 
Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát szakemberek, civil szervezetek és a témában jártas fogyasztók bevonásával végezték. A kóstolón részt vett többek között a NÉBIH szakemberei mellett, a Nosalty Zrt, a FÉBÉSZ, Mirelle Konyhája, a Nagykun Zrt, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az ÉFOSZ és élelmiszer-mérnök doktorandusz hallgatók is.
 
A kedveltségi vizsgálat egyértelmű nyertese a „Riceland” Hosszúszemű „A” minőségű rizse, amit a NÉBIH szerint kellemes illat és íz jellemez, színe egyöntetűen törtfehér, megfelelően telt, közepes szemű és nem tapad. Második helyen a Tesco Value „B” minőségű, hosszú szemű rizse végzett, míg a harmadik a Yano jázmin rizs lett. Előbbit jellegzetes gabonaillat és jó állag, utóbbit pedig kissé fülledt íz, ám kellemes illat és kevés tört szem jellemez.
 
A laboratóriumi eredmények, valamint az érzékszervi vizsgálatok teljes eredménytáblázata elérhető a Szupermenta blogon: www.szupermenta.hu.

A tíz legjobb rizs

  1. Riceland "A"
  2. Tesco "B" Value
  3. YANO Jasmin "A"
  4. White Elephant A rizs, fényezetlen
  5. Golden Dragon A minőségű jázmin rizs
  6. Panda Brand jázmin rizs
  7. Aro Rizs B minőségű
  8. SOS Classic rizs, A minőségű
  9. S Budget A minőségű rizs
  10. Coop B minőségű rizs

A teljes laboratóriumi, kedveltségi és érzékszervi vizsgálat eredményei ide kattintva olvashatók.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez