Keresés a tartalomban:
Jog

Hamis áruk, bűzös élelmiszerek, veszélyes műszaki cikkek

2014. november 24., MTI/SV
Címkék: veszélyes termék hamis áru NAV razzia
Hét hatóság háromszáz főt mozgósító, ötnapos nagyszabású ellenőrzést tartott a Ganz-telepen. Veszélyes műszaki cikkek, romlott élelmiszerek és százmillió forintot meghaladó értékű hamis márkajelzésű ruha forgalomba hozatalát akadályozták meg - áll a NAV közleményében.
Az akcióban a budapesti Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakhatóságán túl részt vett a rendőrség is. Hozzájuk csatlakoztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési járőrei, akik folyamatosan ellenőrizték a ki- és belépő forgalmat, valamint a szállítmányok papírjait. Öt nap alatt csaknem ezer személyt igazoltattak és hétszáz gépjárművet vizsgáltak át.
 
Az egyik ellenőrzésen a NAV járőrei 100 millió forintot meghaladó értékű, főleg népszerű és nívós világmárkák hamis márkajelzésű utánzataira bukkantak. Az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt az árukészletet a helyszínen lefoglalták, így megakadályozták a vásárlók megtévesztését és a márkatulajdonosok, valamint a szabályosan forgalmazók érdekeinek sérelmét. Az ügyben büntetőeljárás indul.
 
Az adóellenőrök elsősorban az igazolatlan eredetű áruk felkutatására és a feketefoglalkoztatásra koncentráltak. A kereskedők döntő többsége a helyszínen nem tudta igazolni a legális beszerzést, így ők további vizsgálatra számíthatnak. A revizorok az ellenőrzések mintegy kétharmadában állapították meg, hogy a telepen dolgozókat bejelentés nélkül foglakoztatják, vagy maga a munkáltató is adószám nélkül, feketén végzi tevékenységét. Az ellenőrzéseken több, adótartozást felhalmozó kereskedő is fennakadt, a végrehajtók összesen 7,5 millió forint értékben készpénzt, árut és gépjárműveket foglaltak le.
 
A Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a helyszínen mintegy fél tonna lejárt szavatosságú, esetenként már bűzlő élelmiszert és több mint ezer romlott tojást semmisített meg, két esetben pedig húsipari termék hűtés nélküli szállítása miatt szabott ki bírságot.
 
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai több mint húszféle, súlyos veszélyt jelentő termékre - főleg hosszabbítókra, rádiókra, akkumulátoros zseblámpákra, hajvágó készletre - bukkantak, melyek lefoglalásával hozzávetőleg 600 vásárlót óvtak meg az esetleges fizikai sérülésektől és vagyoni károktól. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai több kereskedőt felszólított a tűzvédelmi szabálytalanságok megszüntetésére.
 
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ellenőrei a külföldiek tartózkodási jogosultságát, munkavégzésük feltételeit, illetve a cégek bejelentési kötelezettségének teljesítését vizsgálták. A több mint negyven idegenrendészeti ellenőrzést követően tizenhét fő tartózkodási jogosultságának felülvizsgálatára indítottak eljárást, az elmaradt munkáltatói bejelentések miatt pedig mintegy 2 millió forint közrendvédelmi bírság kiszabása várható.
 
A tapasztalatok tükrében, valamint a karácsonyi áruterítésre tekintettel a területen további, a vásárlókkal szembeni visszaélések kiszűrését is szolgáló ellenőrzések várhatók - fogalmaz a közlemény.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez