Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Benyújtotta a kormány a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot

2014. november 17., MTI/SV/MFOR
Címkék: hitel szerződés kamat forintosítás BUBOR deviza
Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot. Az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló javaslat szerint a deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződés forintra átváltása esetén a pénzügyi intézmény csak referencia-kamatlábhoz a három hónapos BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) kötött kamatot alkalmazhat.
A kamatfelár az eredeti kamatfelár, amely azonban nem lehet kevesebb, mint 2 százalék, és nem haladhatja meg lakáscélú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződés esetén az 5,5 százalékot, nem lakás célú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződésnél pedig a 7 százalékot.
 
A javaslat szerint az érintett szerződések a felek akaratától függetlenül és minden további jogcselekmény nélkül, automatikusan módosulnának.
 
Az az adós kérheti a forintosítás mellőzését, akinek rendszeres jövedelme van a hitellel megegyező devizában, vagy az MNB új adósságfék-szabályai alapján jogosult lenne devizaalapú kölcsönt felvenni. Mentesülhet az a hiteles is, akinek szerződése 2015. december 31-ig lejár, illetve az, akinél a forintra váltás után esedékes induló kamat meghaladja az eredetileg számítható kamatot.
 
A forintosítás árfolyama a törvényjavaslat értelmében 2014. június 16. és 2014. november 7. közötti MNB-átlagárfolyamon, vagy a 2014. november 7-i árfolyamon történik majd.
 
A javaslat indoklása szerint "az átváltási árfolyam meghatározása során nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a Kúria jogegységi döntése arra a következtetésre jutott, hogy az árfolyamkockázat az érvényes szerződések esetén a hiteladóst terheli. A deviza és devizaalapú hitelek kamata mindig is jóval alacsonyabb volt, mint az ugyanabban az időpontban azonos hitelcélra nyújtott forinthiteleké. Minderre tekintettel azt is szem előtt kellett tartani, hogy a forinthitelesek se kerüljenek méltánytalanul hátrányos helyzetbe a deviza, illetve a devizaalapú hitelek adósaihoz képest".



A törvényjavaslat a kamatperiódusokról is rendelkezik, eszerint ha a szerződés hátralévő futamideje a forintosítás után 9 évnél kevesebb, akkor a periódus 3 év lesz. Ha azonban a hátralévő futamidő 9 és 16 év közötti, akkor a periódus 4 év lesz. Végül, ha a hátralévő futamidő meghaladja a 16 évet, akkor a periódus 5 év lesz. Ez azt jelenti tehát, hogy ezeknél a szerződéseknél a pénzügyi intézmény csak a 3, 4 és 5 éves periódusok letelte után módosíthatja a kamatot, illetve a kamatfelárat.
 
A tételesen meghatározott díjat és költséget a pénzügyi intézmény évente egy alkalommal emelheti, de azt is az előző évi éves fogyasztói árindex mértékével teheti meg.
 
A forintra átváltott tartozás kamata kizárólag a háromhavi BUBOR-hoz kötött referencia-kamat lehet. A törvényjavaslat mind a kamatfelár, mind a kamat tekintetében korlátokat állapít meg, amelyeknek egyidejűleg meg kell felelni.
 
A kamatfelár főszabály szerint az eredeti kamatfelár, amely meghatározását az értelmező rendelkezések tartalmazzák. A kamatfelár felső határa a jelzálogkölcsön-szerződés célja alapján eltérő mértékben kerül meghatározásra. Ez a felső határ lakáscélú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződés esetén 5,5 százalék, nem lakás célú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződés esetén pedig 7 százalék. A törvényjavaslat a kamatfelár alsó határát is megállapítja, amely 2 százalék.
 
Azok a lakossági csoportok tarthatják meg devizahitelüket, akiknek:

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez