Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Tiltsák be az egészséges állatok antibiotikumozását!

2014. november 19., BEUC/FL
Címkék: BEUC antibiotikum tenyésztő kísérlet haszonállat HIV Aids
Az európai fogyasztóvédelmi szervezeteket összefogó BEUC (European Consumer Organisation) kampányt indított az egészségesebb húsok előállítása érdekében. Az érdekvédők szeretnék elérni, hogy az EU területén egészséges haszonállatoknak ne adhassanak antibiotikumot.
Az EU területén évente mintegy 25 ezren veszítik életüket az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók által okozott betegségek miatt. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a meggondolatlan antibiotikumozás úgy nevezett szuper kórokozók kialakulásához vezet, amelyek ellenállnak a kezelésnek, ezért hatalmas károkat okozhatnak az állattenyésztőknek. Emellett az emberi érintkezéssel a fertőzések tovább terjedhetnek. Bár 2006 óta az EU területén tilos testtömegnövelés céljából antibiotikummal kezelni az állatokat, az állattartó telepek nagy részében továbbra is alkalmaznak megelőzésként antibiotikumos kezelést.
 
A BEUC az uniós jogszabályok megváltoztatását szeretné elérni úgy, hogy egészséges állatoknak ne adhassanak antibiotikumot a tenyésztők. Emellett a szervezet az emberi gyógyításban kulcsszerepet betöltő antibiotikumok használatát teljesen megtiltaná az állattenyésztésben.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014 áprilisában 114 ország adatait elemezte első jelentésében az antibiotikum-rezisztenciáról, és szakemberei szerint a legerősebb antibiotikumoknak - az úgynevezett carbapenemeknek - ellenálló szuperbaktériumok már a világ minden régiójában megtalálhatók. A gyógyszer-rezisztenciát az antibiotikumok helytelen és túlzott használata okozza, mely arra ösztönzi a kórokozókat, hogy új utakat keresve legyőzzék őket. Becslések szerint az egyik legismertebb szuperbaktérium, az MRSA számlájára írható évente mintegy 19 ezer amerikai és körülbelül ugyanennyi európai beteg halála - vagyis több, mint ahányan a HIV/AIDS következtében életüket vesztik.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez