Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Tiltakozó mozgalom a McDonalds és társai ellen

2014. május 12., The Guardian/FL
Címkék: McDonalds gyorsétterem alkalmazott szakszervezet érdekképviselet dolgozó demonstráció
Már százötven amerikai városra és harminchárom országra terjedt ki a gyorséttermi dolgozók tiltakozása az alacsony bérek miatt. Az érintettek ezen a héten több demonstrációt is szerveznek, május 15-én pedig egy New York-i McDonalds előtt tartanak sajtótájékoztatót.
A tiltakozáshullám az Egyesült Államokban kezdődött, de mostanra Hong Kongtól Panamán át összesen harminchárom országra terjedt ki a demonstrációs hullám. A demonstrálók a méltatlanul alacsony bérek mellett kifogásolják, hogy a szektor dolgozói körében jellemző nagy lemorzsolódási arány miatt nem tudják hatékonyan képviselni az érdekeiket.
 
A gyorséttermek jellemzően részmunkaidőben foglalkoztatják az alkalmazottakat, hogy elkerüljék a túlórafizetést. A dolgozók azt állítják: emiatt hiába próbálnak magasabb bért kiharcolni, hiszen ha egyikük kilép, egy új dolgozó azonnal a helyére lép. Emellett - mondták el a The Guardiannak a tiltakozók - soha nem tudják előre, hány munkaórát kell dolgozniuk egy-egy héten.
 
Ron Oswald szakszervezeti vezető, a tiltakozás szervezője úgy fogalmazott: tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy a világ minden tájáról származó gyorséttermi alkalmazottak így összefogjanak, mostanra azonban betelt a pohár.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez