Keresés a tartalomban:
Jog

Biztonságosabb vásárlás a webpatikákban

Az Európai Bizottság logót vezet be a fogyasztók biztonsága érdekében

2014. június 26., Európai Bizottság/SV
Címkék: webpatika online vásárlás fogyasztó fogyasztóvédelem hamis gyógyszer online gyógyszertár
Egyre több európai polgár vásárol gyógyszereket az interneten, de hogyan győződhetünk meg arról, hogy a webpatika eredeti és biztonságos? A Bizottság egy rendeletet fogadott el a hamisított gyógyszerekről szóló (2011/62/EU) irányelv végrehajtásáról, amelyben meghatározza az online gyógyszertárak közös logójának formatervét, valamint a hitelességét garantáló műszaki követelményeket. A logó 2015 második felétől lesz teljes körűen elérhető.
Egyre több európai polgár vásárol gyógyszereket az interneten, de hogyan győződhetünk meg arról, hogy a webpatika eredeti és biztonságos? A Bizottság ma rendeletet fogad el a hamisított gyógyszerekről szóló (2011/62/EU) irányelv végrehajtásáról, amelyben meghatározza az online gyógyszertárak közös logójának formatervét, valamint a hitelességét garantáló műszaki követelményeket. A logó 2015 második felétől lesz teljes körűen elérhető.
 
Tonio Borg egészségpolitikai biztos így nyilatkozott: „A fogyasztóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha az interneten rendelnek gyógyszert, és nem legálisan működő online gyógyszerellátóktól vásárolnak, fennáll a veszélye annak, hogy hamisított gyógyszert kapnak. A hamis gyógyszerek hatástalanok vagy károsak lehetnek, sőt akár halált is okozhatnak. A fogyasztók biztonsága érdekében a Bizottság létrehozott egy közös logót az online gyógyszertárak azonosítására.”

Ezt a logót keresse majd a webpatikák honlapján:



A bal középső részen üresen hagyott téglalapon annak az uniós tagállamnak zászlója fog megjelenni, amelyben az online gyógyszertárat bejegyezték, és a szöveg ennek az országnak a hivatalos nyelvén fog szerepelni.
 
Hogyan működik?
 
Először is, keresse meg a logót azon a honlapon, amelyről gyógyszert kíván rendelni, majd kattintson rá. Ekkor betöltődik a nemzeti szabályozó hatóság weboldala, ahol valamennyi jogszerűen működő online gyógyszertár és más, engedéllyel rendelkező gyógyszer-kiskereskedés fel van sorolva. Ellenőrizze, hogy a gyógyszertár szerepel-e a listán, mielőtt leadja a rendelést. Ha a patika nincs felsorolva, ne vásároljon a honlapjáról! Válasszon helyette egy másikat a nemzeti szabályozó hatóság honlapján szereplő hivatalos gyógyszertárak közül.
 
Mikortól jelenik meg?
 
A rendelet négy–hat héten belül lép hatályba. A tagállamok számára egy év áll rendelkezésre a rendelet alkalmazásának előkészítésére. Az Európai Bizottság a tagállami hatóságokat a hamisított gyógyszerekről szóló irányelvben előírt nemzeti figyelemfelkeltő kampányok előkészítésében egy kommunikációs eszköztárral támogatja.
 
Az eszköztár és további információ a hamisított gyógyszerekről itt található:
 
http://ec.europa.eu/health/human-use/falsified_medicines/index_en.htm

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez