Keresés a tartalomban:
Jog

Egyik kerékpáros gyermekülés sem volt biztonságos

2014. július 7., MTI/SV
Címkék: kerékpár gyerekülés rögzítés lábtartó
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 4 fajta hátra, csomagtartóra szerelhető és egy előre szerelhető gyermekülés biztonságosságát vizsgálta, és megállapította, hogy a biztonsági követelményeket egyik gyermekülés sem elégítette ki, azok tehát a használat során veszélyeztetik a gyermekek egészségét és biztonságát.
A legfőbb, balesetveszélyt jelentő hiba, hogy az ülést nem lehet megfelelően a kerékpárhoz rögzíteni, így az leválhat a kerékpárról.
 
Az ülőfelület háttámlájának és a lábtartóknak az előírástól eltérő mérete, valamint a lábtartó hiánya és a gyengén terhelhető lábrögzítő pánt is baleset kockázatát hordozza. Sérülésveszéllyel járhat továbbá, hogy a felszerelt ülés elérhetőségi zónájában nem megengedett méretű nyílások vannak, amelyekbe a kisgyermek ujjai beszorulhatnak. Szintén balesetveszélyes a biztonsági öv hiánya, illetve annak könnyen nyitható csatja. Felületi sérüléseket okozhatnak emellett az ülésnek a gyermek által elérhető részein lévő sorjás élei és sarkai - állapította meg az NFH vizsgálata.
 
A nem biztonságos gyermekülések esetében a hatóság elrendeli azok kivonását a forgalomból.
 
Az NFH a következő években is szúrópróbaszerűen vizsgálni fogja a kerékpárra szerelhető gyermeküléseket - olvasható a hatóság közleményében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez