Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Tizenhét civil szervezet nyert az MNB fogyasztóvédelmi pályázatán

2015. január 15., MNB/SV
Címkék: fogyasztó fogyasztóvédelem devizahitel elszámolási törvény MNB
Tizenhét nonprofit szervezet 80 millió forint támogatást nyert el az MNB által az elszámolási törvénnyel kapcsolatos széles körű fogyasztóvédelmi tájékoztatás ösztönzésére kiírt pályázaton. A nyertes projektek révén országos lefedettséget nyújtó pénzügyi fogyasztóvédelmi tájékoztatási hálózat jön létre.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Igazgatóságának döntése nyomán 17 civil szervezet nyert el támogatást a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Programja keretében meghirdetett, „Az Elszámolási Törvénnyel kapcsolatos széleskörű fogyasztói tájékoztatást elősegítő pénzügyi fogyasztóvédelmi program” elnevezésű pályázatán. Az MNB a pályázatra meghirdetett (Sajtóközlemény: Jegybanki pályázat az elszámolási törvénnyel kapcsolatos civil tájékoztatás támogatására) teljes 80 millió forintnyi összeget megítélte a nyertes nonprofit szervezeteknek.
 
A nyertes projektek révén az elszámolási törvényről a fogyasztóknak személyes információkat adó és segítséget nyújtó Ügyfél-tájékoztató Pontok jönnek létre Vásárosnaményban, Szolnokon, Esztergomban, Salgótarjánban, Balassagyarmaton, illetve Budapesten két helyen. A Bírók a Mediációért Egyesület emellett mozgó tájékoztatási pontokat alakít ki vidéken. Az Ügyfél-tájékoztató Pontok 2015. március 1. és december 31. között fogadják az ügyfeleket.
 
A fogyasztók országszerte helyi sajtóorgánumok segítségével is tájékoztatást kapnak majd az elszámolási tudnivalókról. A Dunántúlon és a Dunától keletre 16-16 településen és vonzáskörzetében jelennek meg hasznos információk regionális és helyi rádiók, televíziók, illetve újságok híradásainak köszönhetően. A Széchenyi Hitelszövetség ezen felül 23 helyi és regionális rádióval együttműködve, szinte az egész országot átfogó önálló félórás műsorokat készít majd a téma kapcsán.
 
Az MNB támogatás révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 20 településén, Baranyában, Bács-Kiskunban, Békés és Csongrád megyékben 15-15 helyiségben szerveznek civil szervezetek személyes találkozókat, előadásokat az elszámolási törvényről. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) ezen felül 5 megye 20 településén, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület pedig 7 megye 50 településén tart előadásokat, s válaszol a fogyasztók egyéni kérdéseire is.
 
A lakóhelyük, koruk vagy egyéb okok miatt nehezebben elérhető társadalmi csoportok számára a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége, az MMSZ és a Széchenyi Hitelszövetség nyújt online tanácsadást, segítségnyújtást és folytat majd aktív internetes kommunikációs kampányt, az elszámolási törvényt bemutató fogyasztóvédelmi honlapjaik segítségével.
 
A támogatott projekteknek köszönhetően, illetve a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete által működtetett pénzügyi tanácsadó irodahálózattal, a kormányablakokkal és az első Civil Háló pályázat nyertes projektjeivel együtt – országos lefedettséget biztosító fogyasztóvédelmi hálózat jön létre itthon az elszámolási törvénnyel kapcsolatos hatékony tájékoztatás érdekében.


Szervezet neve Megítélt támogatás (Ft)
Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet 6 500 000
Bírók a Mediációért Egyesület 3 500 000
Fiatalok Kulturális Szövetsége Ifjúsági Egyesület 4 000 000
Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség 1 900 000
Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége 5 000 000
Human-Net Alapítvány 2 850 000
Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület 5 000 000
Magyar Máltai Szeretetszolgálat 8 994 825
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 3 440 000
Menhely Alapítvány 2 500 000
Merkating N Kft. 6 500 000
Munka-Kör Alapítvány 2 000 000
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület 7 775 000
Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítvány 3 000 000
Széchenyi Hitelszövetség 9 818 175
Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Egyesület 4 600 000
Váci Egyházmegyei Karitász 2 622 000
Összesen 80 000 000

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez