Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Megújult a veszélyes termékek adatbázisa,- a RAPEX

2014. december 4., Faludi Linda
Címkék: veszélyes termék RAPEX NFH
Átalakult az Európai Unió területén forgalomba hozott, veszélyesnek minősített termékek gyorsriasztási rendszere, a RAPEX. A frissített felhasználói felületen bárki könnyen rákereshet a friss figyelmeztetésekre a veszélyes játékoktól a hibás autókig.
A RAPEX segítségével minden uniós állampolgár friss információkat kaphat arról, mely termékek kivonásáról döntöttek az EU tagállamok hatóságai az elmúlt napokban, hetekben, vagy akár években. Az évek óta sikeresen működő gyorsriasztó rendszerben mostantól pontosabban kereshetőek betiltott termékek. Az internetezők rákereshetnek a termékekre az általuk okozott veszély (fulladás, halláskárosodás, mérgezés, égés. stb.) típusa szerint, de kiszűrhetőek bizonyos márkák, vagy termékcsoportok is.
 
Külön szűrő gondoskodik arról, hogy szükség esetén csak a legveszélyesebb termékeket mutassa meg a rendszer, a hibás áruk sorba rendezhetőek a származási ország szerint, illetve aszerint, hogy melyik tagállam adta ki rájuk vonatkozóan a figyelmeztetést. Utóbbi szűrő segítségével pár kattintással megtekinthetőek azok a termékek, amelyeket Magyarországon próbáltak forgalomba hozni, de veszélyességük miatt kivonták azokat a forgalomból.
 
A RAPEX (a nem élelmiszer jellegű termékek uniós riasztási rendszere) immár tíz éve gondoskodik az európai fogyasztóknak a veszélyes termékekkel szembeni védelméről. 2013-ban összesen 2364 intézkedésre került sor az uniós tagállamok részéről. Ez a szám 2012-höz viszonyítva 3,8%-kal nőtt, követve a RAPEX 2003-as létrehozása óta megfigyelhető, folyamatos emelkedést mutató tendenciát. A legtöbb súlyos kockázatot tartalmazó riasztás Magyarországról érkezett a rendszerbe.
 
A RAPEX a tagállamok és a Bizottság között működő uniós sürgősségi riasztási rendszer, amely a nem élelmiszer jellegű termékekkel foglalkozik. Feladata a potenciálisan veszélyes termékekre és a tagállami jogérvényesítési fellépésekre vonatkozó információk gyors továbbítása. Segítségével a fogyasztókra veszélyes termékek korábban azonosíthatók és távolíthatók el az EU piacairól.
 
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2004. május 1-je óta folyamatosan látja el nemzeti kapcsolattartóként a RAPEX rendszer működtetésével kapcsolatos feladatokat. 2013-ban az NFH 154 db ruházati terméket és divatcikket, 32 db villamossági terméket, 31 db gyermekjátékot, 22 db karácsonyi fényfüzért, 19 db lámpatestet, illetve 20 db egyéb olyan fogyasztási cikket jelentet be, amely súlyos kockázatot jelentett a fogyasztókra nézve.
 
2013-ban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 278 riasztást küldött, ezzel Magyarország adta a bejelentések 12 %-át. 2013-ban 1981 db súlyos kockázatot jelentő termékről érkezett be bejelentés a RAPEX-hez. Ezen túlmenően a rendszerben 89 db bejelentést regisztráltak, mint nagy és közepes kockázatú termék, illetve 294 db tájékoztatás is beérkezett a tagállamok részéről.
 
http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/alerts/main/index.cfm?event=main.search



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez