Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Fűszerpaprika teszt

A hazai termékek az élen

2014. december 13., NÉBIH/SV
Címkék: fűszerpaprika őrlemény élelmiszer jelölés teszt nedvesség szennyező anyag NÉBIH
Fűszerpaprikák hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a kereskedelmi forgalomban kapható 46 mintán. A NÉBIH szakemberei laboratóriumi körülmények között mindegyik terméknél elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát. A szakemberek végül a vizsgált termékek közel negyedénél (11 db) találtak kifogásolnivalót, ezen esetekben hatósági eljárást indítottak.
A vizsgált fűszerpaprika-őrlemények származásukat tekintve 48 százalékban kevert eredetűek (Magyarország és más uniós ország) voltak, 39 százalékuk teljesen magyar, 9 százalékuk harmadik országból (Peru és Kína) és 2 százalékuk valamelyik uniós tagállamból származott. Egy terméken hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, ami miatt a gyártóval szemben eljárás indult. A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.
 
A Nébih szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46 terméknél elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát. Az eredmények alapján két őrleménynél a mért érték meghaladta a maximálisan előírt, szárazanyagra számított összes hamu értéket (Laci bácsi fűszerei Csemege fűszerpaprika őrlemény, Böllér Fűszer Kft: Fűszerpaprika Őrlemény Csemege), amely a fűszerpaprika idegen szennyező anyagainak és a rostos, keményebb szerves anyagok jelenlétét mutatja.
 
Három terméknél a természetes színezőanyag-tartalomra vonatkozó mért érték nem érte el a minimumértéket (Különleges Fűszerpaprika őrlemény (Hamar Gabriella), Czifra csípős csemege fűszerpaprika őrlemény Select Horeca Fűszerpaprika Őrlemény csemege), illetve kettőnél a nedvességtartalom is határérték feletti volt (Házi Arany Édesnemes Fűszerpaprika őrlemény, S-Budget Paprika Édesnemes fűszerpaprika őrlemény).
 
A kedveltségi rangsor felállításánál ezúttal is szempont volt a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten részt vevő bírálók közt szakemberek, laikusok, civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket.
 
A különleges, eredetvédett és oltalom alatt álló termékek között a legnépszerűbb Bio Berta csípősségmentes paprika volt, a legkevésbé a Kalocsai fűszerpaprika Zrt. "hagyományos feldolgozású kalocsai fűszerpaprika őrlemény, erdetvédett, oltalom alatt alló" terméke tetszett a tesztelőknek. A csípősek közül egy erős közepes szerepléssel a szegedi Hódi Imréné "I. osztályú fűszerpaprika őrlemény csípős" lett a legjobb, és a Kotányi csípős édesnemes fűszerpaprika őrlemény lett az utolsó. A csemege parprikáknál a "TESCO csemege fűszerpaprika őrlemény" végzett az élen, a sort a Böllér Fűszer Kft. fűszerpaprika őrleménye zárta. Az édesnemesek közül Penny lánc "Czifra édesnemes fűszerpaprika őrlemény" terméke nyert, és a TESCO "Spice cellar powder édesnemes fűszerpaprika őrlemény" végzett leghátul

Eredmények



I. kategória különleges eredetvédett, oltalom alatt álló


1. Kalocsai fűszerpaprika őrlemény 40 g
2. Szegedi paprika édes oltalom alatt álló 100g
3. Különleges Fűszerpaprika őrlemény, Kalocsai Fűszerpaprika 200g

II. kategória csípős


1. Szegedi Paprika csípős, eredetvédett, oltalom alatt álló 100g
2. Csemege Fűszerpaprika őrlemény Csípős, Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. 75 g

III kategória I. osztályú csemege


1. Tesco csemege fűszerpaprika őrlemény 75 g
2. Czifra csemege fűszerpaprika őrlemény 100g
3.Lacikonyha fűszerpaprika őrlemény csemege 50g

IV. kategória II. osztályú édesnemes


1. Czifra édesnemes fűszerpaprika őrlemény 100g
2. Laci konyha fűszerpaprika őrlemény édesnemes 100g
3. Házi Arany édesnemes 100g

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez