Keresés a tartalomban:
Energia +

Csak 1600 wattos porszívók hozhatók forgalomba

Korlátozzák az EU-ban a teljesítményt

2014. augusztus 19., vg.hu/SV
Címkék: porszívó teljesítmény energiacímke ecodesign energia fogyasztás villamosenergia
Szeptember elsejétől már csak legfeljebb 1600 wattos porszívók hozhatók forgalomba, és három év múlva tovább szigorodnak az előírások. Akkor már 900 watt lesz a felső teljesítmény- és 80 decibel a hangerőhatár. Az Európai Bizottság ecodesign-szabályozása meghatározta a környezetbarát tervezési követelményeket, amelyeket a gyártóknak kötelező betartaniuk.

Mit tartalmaz az energiacímke?

Az energiacímke adattartalmát az alábbi ábra mutatja be:



Mit jelent az éves energiafogyasztás?

A porszívókon elhelyezendő energiacímke leghangsúlyosabb része az A-tól G-ig terjedő, színes sávokkal jelölt kategóriarendszer. Felmerül a kérdés, hogy pontosan mi alapján kap egy porszívó ‘A’ vagy éppen ‘G’ besorolást? Az energiafelhasználás hatékonysága a szempont. Az értékelés során egészen pontosan azt vizsgálják, hogy egy 87 m2 méretű lakást évente 50 alkalommal kitakarítva mennyi energiát fogyaszt el az adott készülék. Az elfogyasztott energiamennyiség alapján pedig a következő táblázat szerint sorolják be a készülékeket:



Szintén 2017 szeptemberétől a tartósságra is vonatkozik majd szabály: a motor üzemi élettartamának legalább 500 órának kell lennie, továbbá – amennyiben van gégecsöve az adott porszívónak – annak olyan fokú tartósságot kell tanúsítania, hogy 40 ezer alakváltozott állapotban elszenvedett rezgési ciklus után is használhatónak kell maradnia.
 
Mindennek előzménye, hogy az Európai Bizottság megállapította: az energiafogyasztó készülékek használata során keletkező környezetterhelés mértéke – például hogy mennyit fogyaszt egy mosógép, egy hűtő, vagy akár egy porszívó – 80 százalékban a terméktervezés során dől el. Ezért a bizottság ecodesign elnevezés alatt meghatározott bizonyos környezetbarát tervezési követelményeket, amelyeket a gyártóknak kötelező betartaniuk. Első alkalommal 2005-ben fektette le az Európai Bizottság az ecodesign-szabályozás kereteit, de az egyes termékekre vonatkozó szabályokat külön EU-rendeletek tárgyalják. A szabályozás az egyes készülékek tekintetében párhuzamosan zajlik az energiacímke szabályozással, ez utóbbi tulajdonképpen az ecodesign-szabályokat egészíti ki.

Korábban a piac kikényszerítette a minél nagyobb teljesítményt, ám az áramlásfizika vívmányainak hasznosításával az 1600 wattos készülék szívókapacitása megegyezik a korábbi 2400 wattos készülékekével. A jövőben pedig 700 wattos motorral is elérhető lesz ugyanaz a szívóteljesítmény.

A porszívókra vonatkozó EU-hatásvizsgálatok szerint 2005-ben az összes villamosenergia-fogyasztás körülbelül 18 TWh (tera wattóra) volt. Ecodesign-szabályozás hiányában – úgy becsülték – 2020-ra ez az érték akár a 34 TWh fogyasztást is elérhetné. Ezért a bizottság a háztartási nagygépek (hűtők, fagyasztók, mosó- és mosogatógépek) után a porszívókra is környezetbarát tervezési követelményeket, azaz ecodesign-szabályokat állapított meg.
 
A porszívók esetében a használat során elfogyasztott energia mennyisége, a porfelszívás, a porvisszabocsátás, a keltett zaj és a tartósság tekinthető jelentős környezetvédelmi jellemzőnek, az új szabályok tehát ezekre a tulajdonságokra tartalmaznak előírásokat a gyártók számára. Az előírások két lépcsőben lépnek majd hatályba: a változások első fázisa a mostani szeptember, a második pedig 2017 szeptembere lesz.
 
Az előírások szerint ugyanakkor „forgalomba hozatal” alatt egy adott készüléknek az EU piacon történő első hozzáférhetővé értékesítését kell érteni. Nem a fogyasztóknak való értékesítés időpontja az irányadó tehát, de az esetek nagy többségében még csak nem is a készüléknek a magyar boltokba kerülése a mérvadó, hanem az unióban bármilyen nagykereskedelmi értékesítés. Így raktáron lévő az ecodesign szabályozásnak meg nem felelő, energiacímke nélküli, készülékek kiskereskedelmi értékesítése előtt nincs akadály.
 
Az energiacímkén mindig hét energiaosztály lesz. Az idén hatályba lépő szabályozás szerint az A osztály lesz a leghatékonyabb, a G pedig a legkevésbé hatékony energiaosztály. A 2017 szeptember 1-jét követően forgalomba hozott készülékek esetében pedig az A+++ lesz a legtakarékosabb és a D a leggyengébb kategória.
 
Mivel az EU-ban már készleten lévő, illetve az unió területére szeptember elsejéig beérkező porszívókra nem vonatkozik az ecodesign előírás, sok importőr nagy mennyiséget halmozott fel a régi tervezésű modellekből – nyilatkozott Rohrböck András, az Expert Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Így a készlet kifutásáig – akár év végéig is – nagy frissülés nem várható az áruházak kínálatában. Miután az új előírások miatt új motort és szívófejet kellett kifejleszteni, az új modellek akár 5-10 százalékkal is többe kerülhetnek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez