Keresés a tartalomban:
Elektronika

Okos otthon – forradalmasíthatja a biztosításokat is

2014. augusztus 27., biztositasiszemle/SV
Címkék: biztosítás smart tv smart home betörés riasztó
A londoni székhelyű Ninety Consulting nemrégiben kiadott egy tanulmányt “The Connected Home” címmel, amely a okos otthon (smart home) techonológia fejlődését vizsgálja, különös tekintettel arra, hogy a biztosítók miként lesznek képesek valós idejű adatokat gyűjteni a kockázatkezeléshez.
A jelentés szerint az okos telefonok és okos TV-k természetes interfészt hoztak létre, ahol az emberek interakcióba lépnek eszközeikkel, az otthoni vezeték nélküli internet kapcsolat pedig lehetővé teszi, hogy ezen eszközök egymással és a külső világgal is kommunikáljanak. Számos olyan eszköz, alkalmazás is elterjedőben van, amelyek a jelentés szerint komoly lehetőséget jelenthetnek a biztosítók számára.
 
Összesen 12 ilyen eszközt sorol fel a tanulmány, melyek közül kilenc már most is rendelkezésre áll, az utolsó három azonban még csak technológiai fejlesztés:
 
1. Betörés- és Rablásjelző Rendszer
 
A riasztó rendszerek automatikusan érzékelik a behatolást, kapcsolatba lépnek a hatóságokkal és képet, vagy videó felvételt készítenek a gyanús mozgásról.
 
2. Termosztátok
 
A mai termosztátok már érzékelik a lakásban élők napi rutinját, amely alapján szabályozzák a hőmérsékletet, bekapcsolják a fűtést, illetve hűtést.
 
3. Világítás
 
A lakásban található egyes lámpákat ma már egy egyszerű app segítségével automatikusan szabályozni lehet, sőt, különféle beállításokat is el lehet menteni, amely egy-egy utazás során, a lakás üresen hagyásakor jó szolgálatot tehet, akár betörésvédelmi szempontból is.
 
4. Füst / Szén-monoxid érzékelők
 
Az ézékelők értesítik a lakástulajdonost, ha füstöt vagy egyéb gázt érzékelnek, automatikusan lekapcsolják a fűtést, a sütőt és a többi veszélyes eszközt.
 
5. Hütőszekrény
 
Értesítik a lakástulajdonost az áramkimaradásról, vagy ha az ajtó nyitva marad.
 
6. Sütők
 
Előmelegítik magukat a lakástulajdonos várható érkezéséig, automatikus beállítják a főzési időt, sőt, ellenőrzik a főzés állapotát is anélkül, hogy bárki a konyhában lenne.
 
7. Elektronikus ajtózárak
 
Az elektronikus ajtózárak automatikusan nyitják, vagy zárják az ajtót, attól függően, hogy a személy, aki belépni próbál, milyen felhatalmazással rendelkezik. Ennek ellenőrzése történhet ujjlenyomat-szkennelés, vagy egyéb szoftverek alapján. Ezen kívül folyamatosan tájékoztatják a tulajdonost arról, hogy ki lép be, vagy ki hagyja el a lakást, ennek idejéről és időtartamáról is.
 
8. Vízszivárgás, csőtörés riasztó rendszerek
 
Ezek a riasztó rendszerek sms-ben értesítik a lakástulajdonosokat, amikor vízszivárgást érzékelnek, és automatikusan kikapcsolják a vízellátást az érintett eszközök esetében.
 
9. Mosógép, szárítógép
 
Ezek a készülékek ma már automatikusan elindítják, vagy leállítják a mosási/szárítási ciklust, ellenőrzik a folyamatot és riasztást küldenek, ha valamilyen problémát érzékelnek.
 
10. Egyéb érzékelők
 
Nyomon követik az olyan elemeket, amelyeknek a lakás ki van téve, így például a hőmérsékletet, a szelet, a páratartalmat vagy a mechanikai rezgéseket.
 
11. Vízszint érzékelők
 
Ezeket praktikusan a pincében helyezik el, hogy még korai fázisában érzékeljék a víz esetleges beszivárgását, megelőzve a teljes beázást. Ugyanúgy alkalmas a talajvíz szintjének monitorozására is.
 
12. Élelmiszer készletek ellenőrzése
 
A hűtőszekrények érzékelni tudják, hogy milyen élelmiszereket tartalmaznak, így tájékoztatni tudják a tulajdonost, ha valamiből alacsonyak lennének a készletek.
 
Az egymással kommunikáló, internetre is csatlakozni tudó otthoni eszközök kényelmesebbé teszik az életet azáltal, hogy lehetővé teszik az otthoni készülékek távolról történő irányítását, csökkentik az energiafelhasználást. Ezek alapján az Accenture korábban azt prognosztizálta, hogy a következő öt évben jelentősen megugrik majd a kereslet irántuk.
 
Tekintettel erre a keresletnövekedésre, a Ninety Consulting szerint a biztosítóknak is érdemes elgondolkodniuk azon, hogy milyen hatással lesznek ezek a technológiák a biztosítási ágazatra. A tanácsadó cég szerint életképes megoldás lehet, ha a biztosítók fokozatosan lépnek be erre a niche piacra, vagyis nem minden eszközt, illetve szolgáltatást vesznek fel azonnal a kínálatukba.
 
Gépjármű-biztosítások esetében külföldön már évek óta léteznek olyan sikeres termékek, melyek a biztosítottak vezetési szokásainak, telematikai eszközökkel történő nyomon követésén alapulnak. A biztosítók jelentős erőfeszítéseket tettek ezen eszközök tökéletesítése érdekében, amely a kockázatok értékelésében, a szerződéskötésben és a kárügyintézési folyamatokban segíti őket.
 
Valószínűleg az lesz a következő lépés, hogy a technológia és a személyes eszközök folyamatos fejlődésével párhuzamosan, a valós idejű adatok elemzésén alapuló módszerek a gépjármű-biztosítások után a lakásbiztosításoknál is elterjednek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez