Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Mérgező anyagok a gyermekjátékokban

Tiltott lágyítószer-tartalom vizsgált játék babák 64%-ánál

2014. augusztus 12., NFH/SV
Címkék: játék ellenőrzés méreg veszélyes termék NFH baba
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) legfrissebb témavizsgálata során különböző gyermekjátékokat ellenőrzött, azzal a céllal, hogy kiszűrje a kereskedelmi forgalomból azokat az eszközöket, játékokat, melyek veszélyt jelenthetnek a kisgyermekek egészségére. A vizsgálat a kémiai és mechanikai biztonság ellenőrzésére is kiterjedt.
Az ellenőrzés célja annak felmérése volt, hogy a gyermekek körében igen népszerű játék babák, lövedékes játékok, tapadókorongos játékok, fonószálak és játék babakocsik a kémiai, illetve mechanikai biztonsági követelményeknek megfelelnek-e. A mintában szereplő termékeknél ellenőrizték a egészségre ártalmas tiltott ftálsav-észter típusú lágyítószer-tartalmat míg a lövedékes játékoknál vizsgálat alá került a mozgási energia és a lövedék kialakítása is, hiszen ezek – amennyiben nem megfelelően alakították ki – komoly sérüléseket okozhatnak a gyerekeknek.
 
A tiltott lágyítószer-tartalom vizsgálatok tekintetében a vizsgált játék babák 64%-ánál, a lövedékes játékok 43%-ánál, míg a tapadókorongos játékok 83%-ánál volt kimutatható reprotoxikus lágyítószer a megengedett határérték több százszoros mennyiségében, míg fonószálak esetén valamennyi minta megfelelőnek bizonyult.
 
A mechanikai vizsgálatok során a lövedékes játékok 44%-a és a babakocsik 40%-a veszélyesnek bizonyult. A nem megfelelően rögzített tapadókorong folyamatosan visszatérő hibajelenség a lövedékes játékok témakörében.
 
A tavalyi témavizsgálat során közel 50 %-ban találtak veszélyes játékokat, valamint a RAPEX tiltólistáján is nagy számban találhatók a veszélyes gyermekjátékokat, ezért indokolt volt a termékek ismételt vizsgálata.
 
Összefoglalva megállapítható, hogy az évek óta tartó folyamatos vizsgálatok eredményeként a veszélyesnek bizonyuló játékok száma csökkent, ugyanakkor még mindig meglehetősen magasnak mondható a kereskedelmi forgalomban előforduló, egészségkárosító hatással bíró lágyítószert tartalmazó, illetve nem megfelelő szerkezetű játékok száma.
 
Az NFH a továbbiakban is kiemelt fontosságúnak ítéli a játék babák, lövedékes játékok, a tapadókorongos játékok, valamint a játék babakocsik kiemelt vizsgálatát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez