Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Hasznos tanácsok gombakedvelőknek

2014. augusztus 22., elelmiszeronline/SV
Címkék: gomba gombaszedés mérges gomba gombaszakértő
A időjárás kedvez a vadon termő gombáknak, ezért idén hosszú gombaszezonra számíthatunk. Sokan örömmel indulnak el ilyenkor gombát gyűjteni, azonban kellő körültekintés nélkül akár halálos kimenetele is lehet. Nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt mindenképpen vizsgáltassuk meg gombaszakértővel! Az ellenőrök kiválasztják az ehető gombákat és hasznos tanácsokat is adnak az elkészítésére vonatkozóan

Hasznos tanácsok:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!
  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!
  • A gombás ételt – elkészülte után – a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja.
  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) weboldalán elérhető a nyilvántartott gombaszakellenőrök jegyzéke, az ellenőröket foglalkoztató piacok listája és azok nyitva tartási ideje. Jó tudni, hogy a szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges, pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható.
 
Fontos, hogy csak ép, egészséges, fiatal gombákat gyűjtsünk és fajonként elkülönítve tegyük őket kosárba vagy dobozba. Műanyag zacskóba nem érdemes gyűjteni, mert befülled a zsákmány. Jó, ha tudjuk, hogy piacon vadon termő, gyűjtött gombát kizárólag szakellenőri igazolással együtt szabad értékesíteni, amit az árusnak a gomba mellé is ki kell helyeznie.
 
A gombának nagyon magas a víztartalma, gyorsan romlik, éppen ezért célszerű már a vásárlás vagy gyűjtés napján elkészíteni belőle az ételt, amelyet azonnal fogyasszunk is el! Ha még sincs lehetőségünk aznap megfőzni a gombát, akkor száraz, szellős, hűvös helyen tároljuk és a lehető leghamarabb használjuk fel.
 
Ha gyűjtött gombából készült étel fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja merül fel, akkor azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát magunkkal visszük az orvoshoz.

A leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok (itt letölthető)
 
(Fotókat a Miskolci Gombász Egyesület tagjai készítették)



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez