Keresés a tartalomban:
Kitekintő

EP: csökkenteni kell a nejlonzsákok használatát

2014. április 16., Európai Parlament/SV
Címkék: környezetvédelem könnyű műanyag nejlonzacskó hordtáska
Az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzsákokat sokkal ritkábban használják újra, mint a vastagabb fajtákat, így sokszor azonnal a szemétbe kerülnek, különösen a tengerek és más vizek szennyezése miatt komoly természetvédelmi problémát jelentenek. Az Európai Parlament döntése értelmében az Unió országainak 2019-ig legalább 80 százalékkal csökkenteniük kell a műanyag zacskók használatát

2010-ben minden egyes uniós polgár kb. 198 nejlonzacskót használt, ennek 90 százaléka a könnyebb, ritkán újrahasznált, általában azonnal kidobott fajta. Ha nem történik változás, akkor a nejlonzsákok száma tovább növekszik. A Bizottság hatásvizsgálata szerint 2010-ben csak az Unióban több mint nyolc milliárd nejlonzacskó végezte a szemetesben.

„A képviselők ma megszavazták, hogy az Unióban sokkal kevesebb nejlonzsákot használjunk, és kevesebb hordtáska kerüljön a szemétbe. A nejlonzsákok számát egy kötelező érték alá kell szorítani, és nem lehet ingyenzacskót adni. Ahogy azt már több jó példából láthatjuk, az eldobható nejlonzsákok mennyiségét célirányos politikával radikálisan csökkenteni lehet. A nejlonzsákok fokozatos kivezetése jó megoldás a környezetbe jutó műanyaghulladék okozta problémára"- mondta Margrete Auken dán zöldpárti képviselő, akinek a jelentését 539 szavazattal, 51 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett fogadták el.

Az Unió tagállamainak 2017-ig legalább a felére kell visszaszorítaniuk az ilyen nejlonzsákok használatát, két évvel később pedig 80% százalékkal kell csökkenteni a jelenlegi forgalmat a 2010-eshez képest. A tagállamok adók, díjak, piaci korlátozások vagy tiltások révén érhetik el, hogy az üzletek ne biztosítsanak ingyen nejlonzsákokat. Egyedül a húsok, halak vagy tejtermékek csomagolásához használt, nagyon könnyű műanyagok jelenthetnek kivételt.
 
2019-ig a zöldség-gyümölcs csomagolására használt nejlonzsákokat újrafeldolgozott papírból, vagy lebomló és komposztálható anyagokból készült tasakoknak kell felváltania. A lebomló és komposztálható csomagolással kapcsolatos előírásokat felül kell vizsgálni, fogalmaztak a képviselők.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez