Keresés a tartalomban:
Jog

Kötelező lesz a „Made in” jelzés

Cél az uniós fogyasztóvédelem erősítése

2014. április 16., Európai Parlament/SV
Címkék: veszéles termék Made in címke Európai Parlament származási ország RAPEX
Legyen kötelező a származási országot jelző „Made in" címke használata az Unió piacán forgalmazott termékeken: erről döntött a Parlament. A Parlament emellett szigorúbb büntetést helyez kilátásba a potenciálisan veszélyes terméket árusítók számára. A javaslatok a termékbiztonsági előírásokat és a piacfelügyeletet szigorító két jogszabálytervezetben találhatók, céljuk az uniós fogyasztóvédelem erősítése.
A „Made in" származás-megjelölés megkönnyíti a termék nyomonkövethetőségét és így fokozza a fogyasztók védelmét, vélték a képviselők, akik a Bizottság javaslatával összhangban a jelenlegi önkéntes gyakorlattal szemben kötelezővé tennék a származási ország feltüntetését. Az Unióban talált hibás termékekre figyelmeztető RAPEX gyors tájékoztatási rendszer által bevizsgált áruk tíz százalékánál nem lelhető fel a gyártó.
 
„Nagyot léptünk előre a termékek beszállítói láncolatának átláthatósága felé" - vélte a témáért a Parlamentben felelős dán szocialista képviselő, Christel Schaldemose. A képviselő ugyanakkor csalódottságának adott hangot azért, mert a tagállamoknak nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk, így hátráltatják a végső megállapodást a rendeletről.

A származási hely feltüntetése

A „Made in” jelzés az Unió piacán forgalmazott szinte összes termékre érvényes lesz, a néhány kivétel között például az élelmiszertermékek vagy gyógyszerek kategóriája szerepe. A parlamenti álláspont szerint az uniós gyártók választhatnának aközött, hogy termékeiken a „Made in the EU" megjelölést használják, vagy konkrétan megnevezik a származási országot.
 
A több helyen gyártott termékek esetében a származási országnak az EU Közösségi Vámkódexe alapján azt a helyet kell tekinteni, ahol a termékek „az utolsó lényeges, gazdaságilag indokolt feldolgozáson vagy megmunkáláson” keresztülment, amelynek eredményeképp új termék jött létre.

Szigorúbb büntetés a csaló cégeknek

A jogsértésektől való elrettentés céljából a képviselők arányos és visszatartó erejű szankciókat helyeztek kilátásba, amelyek azonban a jogsértés súlyosságára, időtartamára és szándékos jellegére, illetve a jogsértést elkövető vállalat méretére is tekintettel vannak.
 
A képviselők javasolták, hogy a Bizottság állítsa össze azoknak a cégeknek a feketelistáját, amelyek ismétlődően vagy szándékosan megszegik az Unió termékbiztonsági előírásait. A Parlament emellett a fogyasztók által elszenvedett károk páneurópai adatbázisának létrehozását is javasolják.
 
„A jogszabály fontos lépést jelent a hatékonyabb, koordinált és a kockázatokra koncentráló európai piacfelügyeleti rendszer felé. A jobb piaci felügyelet biztonságosabb termékeket jelent az európaiak számára" - mondta a piacfelügyeleti rendelet parlamenti felelőse, Sirpa Pietikäinen finn néppárti képviselő.

A Parlament a szavazással az első olvasatot lezárva megfogalmazta álláspontját, amelynek alapján a következő ciklus új Parlamentje megkezdheti a tárgyalásokat a tagállamokkal.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez