Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Mik azok a „szuperélelmiszerek”?

2012. szeptember 17., elelmiszer.hu/origo
Címkék: szuperélelmiszer paradicsom brokkoli egészséges táplálkozás antioxidáns
Bizonyos élelmiszerek, főként egyes zöldségek és gyümölcsök önmagukban is jótékonyan hatnak egészségünkre, de egy másik élelmiszerrel párosítva ez a hatás felerősödik – így foglalható össze az élelmiszer-szinergia elmélet lényege.
Az elmúlt évtizedben sok minden kiderült az élelmiszerek kölcsönhatásáról, és ez a tudás az egészségmegőrzésnek egy viszonylag olcsó és egyszerűen alkalmazható eszköze lehet. Tíz évvel ezelőtt például alig lehetett hallani a növényekben található, speciális védőhatást kifejtő vegyületekről (fitokemikáliákról), például a likopinról, az antociánokról vagy a pterosztilbénről, de egy évtized alatt komoly előrelépés történt ezen a téren – olvasható a WebMD szakportálon.
 
A paradicsom avokádóval vagy brokkolival „szuperélelmiszer”
 
Az ételek egymást erősítő hatását vizsgáló kutatásokból kiderült, hogy remek párosítás például a paradicsom és az avokádó. A paradicsomban nagy mennyiségben található likopin felszívódásához zsírsavakra is szükség van, amelyeknek kiváló forrása az avokádó (fejenként negyed avokádót számoljunk). A likopin azért nagyon fontos, mert igen erős antioxidánsként képes semlegesíteni a káros szabadgyököket, és hatékony lehet bizonyos daganattípusok megelőzésében.
 
A paradicsomot az avokádón kívül brokkolival is érdemes együtt fogyasztani. A paradicsomhoz hasonlóan a brokkoli is kiváló rákellenes élelmiszer, a paradicsommal „karöltve” azonban igazi szuperélelmiszert alkot – főként férfiaknak javasolt a prosztatarák megelőzésére.
 
A spenót-, kel-, mángoldlevelet érdemes citrommal meglocsolni
 
A leveles zöldségeket, például a spenótot, fodros kelt vagy mángoldot citromlével célszerű meglocsolni: ezzel nem csak pikáns ízt kapnak, hanem gazdag tápanyagforrássá is válnak. A citrom leve elősegíti a leveles zöldségekben lévő vas felszívódását, és erősíti az immunrendszert.
 
A fűszereket is érdemes kombinálni: a kurkuma diabétesz-ellenes hatását például felerősíti a feketebors azáltal, hogy növeli a kurkumában található kurkumin hasznosulását.
 
Almát szőlővel, grillezett húst rozmaringgal
 
Lehetőség szerint ne magában együnk almát, hanem majszoljunk hozzá pár szem piros szőlőt is - ajánlják a szakemberek. Az almában található kvercetin nevű flavonoid a légzőszervi betegségek megelőzésében segít, de a memóriára is jótékonyan hat. Ha ez párosul a piros szőlőben lévő katekin nevű flavonoiddal, akkor együtt gátolják a vérrögképződést, és a szívet is erősítik. Katekin található a vörösborban, a csokoládéban és a zöld teában is, így a szőlő helyett ezek is fogyaszthatók az alma mellé.
 
A grillezett húsok kedvelői egy kutatás szerint ellensúlyozhatják a grillezéskor esetlegesen képződő káros karcinogének hatását azzal, ha a húst rozmaringgal fűszerezik. A kutatás szerint a rozmaring gátolja a sülő húsban a rákkeltő anyagok képződését.
 
Ha valaki szeretne még többet tenni az szíve egészségéért, hús helyett fogyasszon tengeri halat, és fűszerezze fokhagymával. A fokhagyma és a hal együtt csökkenti a koleszterinszintet, és gátolja a „rossz” (LDL) koleszterin képződését.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez