Élelmiszer
	        	
	        
	        
            A tej legyőzheti a rákot!
            
            
            	
           			2012. december 3.,
           			Szabó Zoltán Attila
            	
            
      		
	         
	         	
	         
	      	 
	         
	            A rosszindulatú vastagbéldaganat előfordulását és növekedését is gátolja a tejben lévő egyik fehérje – mutatta ki egy vizsgálat. A svéd Lund Egyetem munkacsoportjának kutatása során a lactoferricin4-14 tejfehérje fékezte a ráksejtek ultraibolya fény hatására bekövetkező, rosszindulatú változását, kárt téve a ráksejtek DNS-ében. Az alacsony zsírtartalmú tej rákmegelőző hatását több korábbi vizsgálat is igazolta. 
	         
	      
	      
	      
          
          
	      
	         
	         
	         
	
   
   
   
   	  
      
         
      
      
         
      
      
      
      
         
         
         
            
            
            
               
               
   A vastagbéldaganat félmillió ember haláláért felelős egyetlen évben!
   
   
            
         
            
            
            
               
               
   
   
      Világszerte évente félmillió, Magyarországon évente 5000 ember veszti életét rosszindulatú vastagbéldaganat következtében. A világon minden esztendőben átlagosan egymillió az új megbetegedések száma. Statisztikák szerint 2008 óta ez a fajta rák a nők körében a második, a férfiak csoportjában pedig a harmadik leggyakoribb daganatféle.
   
   
            
         
         
            
         
        
      
   
   
 
	      
	         
	         
	         
   
   
      Egy tavaly megjelent amerikai tanulmány szerint a rendszeresen tejet ivó gyerekek 40 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg felnőttkorukban vastagbél rákkal, a tejet rendszeresen fogyasztó, 55 évnél idősebb nők esetében pedig 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordul elő.
 
Stina Oredsson, a svéd Lund Egyetem professzora és munkacsoportja a laktoferricin4-14 tejfehérje kutatásával foglalkozik. A svéd szakemberek eredményei bizonyították, hogy a tejben található laktoferricin4-14 fehérje hosszú távon jelentősen gátolja a vastag- és végbélrák sejtek szaporodását, növekedését. Hatására ugyanis az emberi szervezetben jelenlévő ráksejtek életciklusa megnyúlik.
 
– A kutatás során a ráksejteket ezzel a fehérjével kezelték, amely károsította azok DNS szerkezetét, gátolva a vastag- és végbél daganatos megbetegedés kialakulását – mondta Dr. Matos Lajos kardiológus, a tanulmány ismertetője. – Magyarországon a tüdőrák után sajnos ez a második leggyakoribb daganattípus, ezért is nagy horderejű a friss kutatási eredmény – tette hozzá a szakember.
   
   
	      
	         
	         
	         
   
   
   
   
      
         
         
            
         
         
         
         
            
            
            
         
         
         
         
      
      
      
   
   
	      
	         
	         
	         
   
   
      A fehérje kedvező tulajdonságának magyarázata, hogy az Lfcin4-14 befolyásolja a ráksejtek dezoxiribonukleinsav – DNS – változását ultraibolya fényre. Üstökös technikával vizsgálták a daganatos sejteket. A munkacsoport először ultraibolya sugárzással kezelte a vastagbélrák sejteket, majd ezt megismételte Lfcin4-14 jelenlétében és anélkül is. A DNS-károsodott daganatsejtek alakja egyébként üstökösre emlékeztet, melyek jellegzetes csóvát húznak maguk után, a DNS károsodás mértékét pedig az üstökös fejének és csóvájának arányából lehet megítélni.
 
Az ultraibolya fény hatására sokkal több üstökös látszott, mint mikor Lfcin4-14-gyel történő kezelés után alkalmazták a jótékony sugarakat. Különböző, további sejtjelző technikák segítségével sikerült igazolni, hogy a tejfehérje valóban a beteg sejt DNS károsodása útján hat.
 
A lényeg tehát: naponta két pohár tej sok bajtól megóvhat! A nedű ugyanis a szervezet zavartalan működéséhez szükséges tápanyagok legfontosabb forrása. Dietetikusok az egészséges táplálkozás részeként napi 0,5 liter tej fogyasztását javasolják, amely hozzájárul az egészséges életmódhoz és számos betegség megelőzését segíti