Keresés a tartalomban:
Autó

Terítéken az uniós útdíjak

2012. május 15., Európai Bizottság/EUvonal
Címkék: EU autópálya matrica útdíj autós időalapú matrica Európai Bizottság
A Bizottság megreformálná az uniós tagállamok útdíj rendszereit, ugyanis azok sokszor diszkriminatívak a külföldi átutazó autósokkal szemben. Célszerűnek tartaná a Bizottság azt is, hogy a belföldi és külföldi autósok egyaránt választhassanak a heti, havi és éves autópálya matrica közül.
Az Európai Unióban csak a tehergépjárművekre vonatkozó költségekre van egységes szabályozás, azonban az autósokra vonatkozó útdíjakra nincsen. A személygépkocsikra hét tagállamban – Ausztriában, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában – vetnek ki útdíjat időalapú matricarendszer szerint. Belgium most dolgozik egy ilyen rendszer bevezetésén. Hollandiában és Dániában ugyancsak felmerült a személygépkocsikra is vonatkozó útdíj rendszer bevezetésének lehetősége.
 
Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy ezen országok útdíj rendszere sokszor diszkriminatív az átutazó külföldi autósokkal szemben, mivel csak időalapú matricát lehet vásárolni, ami így indokolatlan terhet ró az átutazókra, és akadályokat gördít a szabad mozgás joga elé.
 
A Bizottság most kiadott közleményében abban kíván a tagállamoknak támpontot adni, hogy mi nem minősül diszkriminatív díjszabásnak. Ennek értelmében a testület egyértelműen a távolságalapú útdíj felszámítás mellett foglal állást, mivel az méltányosabb, mint az időalapú matricarendszer.
 
A Bizottság rámutat: gondoskodni kell arról, hogy a belföldi és a külföldi autósok egyaránt legalább heti, havi és éves matrica közül választhassanak, tehát ne csak éves és féléves matricák legyenek elérhetőek az egyes országokban. Továbbá biztosítani kell azt, hogy a rövidebb időre szóló jegyek ne legyenek aránytalanul drágábbak, mint a hosszabb periódusra szólók.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez