Keresés a tartalomban:
Életmód

Fürdésre alkalmatlan szabad strandokat talált az ÁNTSZ

2012. május 24., MTI
Címkék: vízminőség strand ÁNTSZ fürdőhely uniós irányelv fürdővíz
A Balatonon a legtöbb fürdővíz kiváló vagy jó minőségű, az uniós minősítés szerint azonban az ország más pontjain néhány szabad strandon nem ajánlott a fürdőzés - derül ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb minősítési listájából. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön közölte Facebook-oldalán, hogy megjelent a szabadvízi fürdővizek minősítése.
A kijelölt strandokon a vízminőség vizsgálata az üzemeltető feladata, az európai uniós előírások szerint a szezonban havonta legalább egyszer kötelező mintát venni. A minősítési besoroláskor azonban nemcsak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt, hanem a vízminőség változásait is figyelembe veszik. Az uniós irányelv szerint a fürdővizeket négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelése alapján kell minősíteni. Eszerint négy kategóriát alakítottak ki: kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt. Utóbbi esetében az uniós minősítés szerint nem ajánlott a fürdőzés.
 
Az ÁNTSZ megjegyezte: ezeken a helyeken jellemzően az okozza a problémát, hogy a vizek érzékenyek a szennyeződésekre, vagyis nem jelenti azt, hogy a víz minősége állandóan kifogásoltnak számít. Ezért érdemes az OKI honlapján található térképes adatok alapján is tájékozódni - tették hozzá. Az OKI-hoz még nem érkezett be minden adat, így néhány fürdőhelyet most sorolnak be. Eddig a legtöbb szabad vízi fürdő a legjobb, kiváló minősítést kapta, és számos szabad strand került jó kategóriába. A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban folyóvizek kapták.
 
A Tiszán például jelenleg kifogásoltnak számít Gergelyiurgonya, Jánd, Mindszent és Tivadar szabad strandja, valamint a Kettős-Körös Szanazugnál, a dobozi és a gyulai oldalon egyaránt. Egy fokkal jobb, vagyis tűrhető vízminőségi kategóriába a Bánki-tó strandot, valamint a dunaszigeti szabad strandot sorolták.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez