Keresés a tartalomban:
Jog

Fontos magyar javaslatok az EU-s fogyasztóvédelemben

2012 május 10., Kreatív
Címkék: Európai Unió fogyasztóvédelem kollektív jogorvoslat
Az Európai Unió Régiók Bizottsága május eleji plenáris ülésén elfogadta az EU fogyasztóvédelmi programjához fűzött magyar véleményt. Ezzel a magyar tervezet lett a bizottság hivatalos tervezete is.
A május 3-4-ei ülésen fogadta el a bizottság az Európai Unió 2014-2020-ig tartó fogyasztóvédelmi stratégiájának véleménytervezetét. A tervezet raportőre, az ALDE, az RB liberális frakciójának tagja, Sértő-Radics István. A fogyasztóvédelmi javaslatot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakértőjével, Bobál Dáviddal együtt szövegezték meg.
 
A raportőr szerint a fogyasztóvédelmi javaslat figyelembe vette azt, hogy a határokon átnyúló vásárlásokhoz szintén határokon átnyúló fogyasztóvédelem is kell. Az európai fogyasztói kiadások az uniós GDP 56 százalékát is elérik, ezért az Európai Bizottság a 2014-2020-ig tartó időszakban majdnem 200 millió eurót tervez a fogyasztóvédelmi programra költeni.
 
A vélemény legnagyobb újítása az Európai Bizottság által kidolgozott képest, hogy az EU-n belüli kifejezetten változatos fogyasztóvédelmi oktatást megpróbálná rendszerezni és uniós szinten összehangolni, miközben a közoktatás minden szintjén beilleszti a kötelező tananyagba. Ezt később egy módosító indítvánnyal „lehetségesre” finomították, hiszen az EU-nak ezen a területen nincsen hatásköre a jogalkotásra.
 
A másik fontos javaslat, hogy az EU 14 tagállamában nemzeti szinten már működő "kollektív jog" és "kollektív jogorvoslat" intézményét uniós szintre szeretné emelni. Ez azt jelentené, hogy a fogyasztók könnyebben követelhetnének kártérítést például a gyári hibás termékek, vagy a felelőtlen pénzügyi támogatások után. A közös piacon belül a javaslat szerint fontos lenne, hogy jogorvoslatot határokon átívelően is érvényesíteni lehessen, hiszen így egy másik országban vásárolt hibás termékkel kapcsolatban is könnyebben érvényesíthető a fogyasztók jogai. A raportőr megjegyzi, hogy a hiányzó uniós szabályozás miatt kieső kártérítések összege évente körülbelül húszmilliárd euró.
 
A javaslatot végül könnyedén elfogadták, úgy is, hogy az öt benyújtott módosító indítványból csak hármat fogadott el a Régiók Bizottsága. Könnyebbé tette persze, hogy a kötelező fogyasztóvédelmi oktatásról szóló cikkelyt végül enyhítették, hiszen a német képviselők a javaslat benyújtásakor közölték, hogy nem értenek vele egyet, ezért nem fogják támogatni. Az Európai Parlament várhatóan csak szeptemberben tárgyalja a javaslatot.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez