Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Hamisítványok sugárzás ellen

2011. március 22.
Címkék: hamis termék sugárzás hamis gyógyszer hamis antibiotikum jód tabletta
Hamis készítményekre figyelmeztet az amerikai gyógyszerhatóság, amelyek radioaktív sugárzás elleni védelmet kínálnak. A hatóság szerint nincs szükség az országban kálium-jodid tartalmú készítmények fogyasztására.
A Japánt sújtó, nukleáris vészhelyzetet okozó földrengés és szökőár után nem csak hazánkban, de az Egyesült Államokban is jelentősen megugrott a radioaktív sugárzás káros hatásai ellen javasolt kálium-jodid tartalmú gyógyszerek iránti kereslet. Ezzel párhuzamosan azonban felbukkantak az amerikai piacon olyan készítmények is, amelyeket hamisan hirdetnek védelmet nyújtó termékként.
 
A CNN Money hírportál beszámolója szerint az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) a napokban figyelmeztetést adott ki, amelyben óva inti az amerikai fogyasztókat attól, hogy bizonytalan forrásból származó készítményeket vásároljanak és fogyasszanak a sugárzás veszélyeitől való félelmükben. Az FDA hangsúlyozza, nincsen szükség arra, hogy az állampolgárok olyan jódtartalmú készítményeket szedjenek, amelynek már indokolatlan fogyasztása is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.
 
Az FDA szerint különös óvatosságot igényelnek azok a tabletták, folyadékok, és étrend-kiegészítők, amelyeket kifejezetten a sugárzás ellen védelmet nyújtó termékként hirdetnek. A potenciálisan veszélyes készítményeket zömmel az interneten keresztül reklámozzák, a hatóság szerint ezért érdemes óvakodni a „csodálatos gyógyulás”, tudományos áttörés”, „ősi gyógymód”, „titkos összetevő” kifejezéseket használó hirdetőktől, továbbá azon weboldalaktól ahol állítólagos orvosok és betegek számolnak be lenyűgöző felépülésekről, amelyek kockázatmentességet, pénz visszafizetési garanciát, olcsó és gyors vásárlást ígérnek.
 
Roger Bate, az American Enterprise Institute nemzetközi szinten elismert gyógyszerhamisítás elleni szakértője szerint sajnos jellemző, hogy a hasonló vészhelyzetekben az emberek aggodalmát megpróbálják kihasználni a hamisítók és illegális kereskedők. A H1N1 vírus okozta járvány idején például nagyon gyorsan megjelentek a hamis antibiotikumok, míg a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően antrax elleni védelmet kínáló álgyógyszerek bukkantak fel az országban.
 
Forrás: HENT

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez