Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Vásároljunk olcsóbban egészségeset

Tippek, hogyan spóroljunk az élelmiszervásárlásnál

2011. április 1., Kosár/FoodBev.com
Címkék: élelmiszer egészséges táplálkozás táplálkozási ajánlás megtakarítás
Általános tévhit, hogy minden egészséges élelmiszer drága. Tippeket adunk, hogy a gazdasági válság idején hogyan lehet egészségesen étkezni alacsonyabb költségvetéssel.
A 2010 Flash Eurobarometer-felmérés nyomon követte a jelenlegi gazdasági válság társadalmi hatásait, és  megállapította, hogy az elmúlt évben legalább egyszer minden ötödik európainak volt problémája az élelmiszer, vagy más napi fogyasztási cikk vásárlásánál. Az instabil pénzügyi helyzetben az emberek többsége aggódik a jövőért, és megpróbálja lefaragni kiadásait. Az egyik kézenfekvő megoldás, ha napi élelmiszerkiadásainkon spórolunk.

Otthon főzni olcsóbb


Hasznos tippek:

  • Ha lehetséges,vásároljon szezonális zöldséget és gyümölcsöt, és főzzön ezekből az összetevőkből.
  • Dolgozzon ki egy heti egészséges, alacsony költségű menüsort.
  • Írjon egy bevásárló listát, és ragaszkodjon hozzá!
  • Forgassuk el a termékeket a hűtőben, így mindig láthatjuk a lejárati dátumokat.
  • Ismerje meg, hogyan kell használni maradékot.
  • Mindig főzzünk nagyobb adagokat, és fagyasszuk le az étel egy részét egy következő napra.
  • Mindig ossza meg az akciókat barátokkal!
  • Legyünk körültekintőek az akciókkal, mivel a szupermarketek gyakran romlandó termékeket kínálnak csökkentett áron a nap végén, vagy ha azok frissessége a lejárati dátumhoz közelít!
  • Ne utasítsa el feltétlenül a szupermarketek saját márkás termékeit.
  • Ha bioételt vásárolunk mindig ellenőrizzük le, hogy a terméket valamely biominősítő intézet tanúsította!
  • Keressünk és használjunk ár-összehasonlító oldalakat. Már nálunk is működnek olyan weboldalak, melyek megkönnyítik a bevásárlást, hogy olcsóbban és csak a szükséges termékeket vásároljuk meg. Ilyen oldal például az Akcioguru.hu.
Egy friss amerikai tanulmány szerint az élelmiszerekre fordított költségeknek összhangban kéne lenniük a nemzeti táplálkozási ajánlásokkal. Ilyen ajánlást nálunk az Országos Élelmezés -és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) adott közzé.
 
Az étkezésekkel kapcsolatos vizsgálatok kimutatták, hogy azok számára, akik étteremben ebédelnek, az étkezés legtöbbször szendvicsből, vagy csirkefalatokból, hasábburgonyából, gyümölcsléből, kávéból és üdítőből áll. A vizsgálatok szerint a költség per kalória a kényelmi étrend (vagyis az éttermi étel) fogyasztásakor 24 százalékkal volt magasabb, mint, ha otthon főzött ételt fogyasztottak volna.

Egészséges=drága?

Elterjedt nézet, hogy az egészséges táplálkozás drága, azonban napjainkban a szupermarketek választékának sokfélesége az alternatívák széles spektrumát nyújtja. Ezen túl pedig a táplálkozási irányelvek is azt javasolják, hogy csak kis mennyiségben fogyasszunk költségesebb ételeket, mint például húst, halat, csirkét és sajtot. Sőt az irányelvek szerint több babot, lencsét és általában több zöldséget kellene fogyasztanunk, valamint más kevésbé költséges ételeket, mint a rizs, tésztafélék, és más gabonafélék.
 
A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy több babot, és kevesebb húst főzzünk a chilis- babba, vagy kevesebb sajtot reszeljünk a tésztára.
 
Ha a zöldség, vagy gyümölcs friss szezonális, általában nem kerül sokba. De ne felejtsük el a fagyasztott és konzerv lehetőségeket, amelyek rendelkezésre állnak egész évben, és éppúgy hozzájárulnak az ajánlott gyümölcs- és zöldség- bevitelhez. Ezért a hagyományos élelmiszerek biztonságossága, és tápértéke nem teszi indokolttá azt, hogy nehéz gazdasági helyzetben jóval drágább bioételeket vásároljunk.
 
Vegyük figyelembe bevásárlásoknál az ajánlásokat, és ami ennél is fontosabb: csak azt vegyük meg, amit valóban meg tudunk/fogunk enni.

Csökkentsük az élelmiszer-hulladékot

Európa az egyik legnagyobb élelmiszerhulladék termelő: Nagy-Britanniában évente 6,7 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, nagyrészt lejárt szavatosságú termékek formájában. Az ételek egy részét még kibontatlan, eredeti csomagolásban dobjuk el. Ennek az oka főleg az, hogy az élelmiszer vagy megromlik, mielőtt megesszük, vagy túl sokat főzünk, és nem tudunk mindent megenni.
 
Nyugaton számos weboldal foglalkozik a maradékok felhasználásával, az élelmiszerhulladék minimalizálásával, és már itthon is sok maradék-receptet olvashatunk a neten. Az oldalak gyakran adnak tippeket, hogy hogyan tarthatjuk minél több ideig frissen az ételeket.

Mindig legyen tervünk!

Az olcsó és egészséges táplálkozás egyik kulcsa, ha rendelkezünk tervvel. Ezáltal következetesebben fogunk vásárolni, és nem is pazaroljuk az ételt. Töltsünk el fél órát a hét elején a menü összeállításával, böngésszünk receptkönyveket, vagy honlapokat. Az interneten számos olyan weboldal van, amely rengeteg hasznos tippet és ötletet ad az olcsó, és egészséges étkezéshez.
 
Vásárlás előtt mindig nézzünk be a hűtőszekrénybe, mi az, amire nincs szükségünk. Készítsünk egy listát a további szükséges termékekről és összetevőkről, és mindenképpen ragaszkodjunk a listához.
 
A büdzsénk kordában tartásához nagyban hozzájárul, ha nem impulzusok alapján vásárolunk. Ha korgó gyomorral indulunk el bevásárolni, hajlamosak leszünk sok extra és fölösleges termékkel megrakodni a bevásárlókosarat. Ha étkezés után vásárlunk élelmiszert, az segíthet abban, hogy ne hirtelen felindulásból költsük a pénzünket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez