Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Kevesebbet, de tudatosabban vásárolunk

Az infláció együtt járt a fogyasztás csökkenésével

2013. március 21., GfK Hungária/Pénzcentrum
Címkék: vásárlás GfK Hungária piackutatás tudatos fogyasztó
Kevesebbszer vásároltunk, mint az elmúlt években, leginkább így próbáltuk ésszerűsíteni kiadásainkat - hangzott el a GfK Hungária piackutató sajtótájékoztatóján. Leszoktunk arról is, hogy komolyabb élelmiszer-tartalékokat halmozzunk fel.

Online piac

Egyelőre nem számít számottevőnek az online élelmiszer-kereskedelem, kérdés, hogy a nagy piaci szereplők -például a Tesco - piacra lépésével mennyire változik a helyzet. Kérdés, hogy a következő években mennyire alakítja át az online szegmens a magyar vásárlók szokásait, egyelőre egyértelműen a non-food (nem élelmiszer) termékkörök dominálnak a netes vásárlásnál.


Arányaiban többet költenek l a háztartások lakhatásra, energiára, mint élelmiszerre - erre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Magyarországon az infláció együtt járt a fogyasztás csökkenésével. Ugyan a magasabb jövedelmű háztartások fogyasztása nem szűkül, de jelentős többletfogyasztást nem generálnak - mondta el Kozák Ákos, a GfK ügyvezető igazgatója.

Apró trükkökkel próbálunk spórolni

A vásárlók különböző stratégiákat dolgoznak ki, azaz apró vásárlási, ésszerűsítési trükkökkel élnek, például a helyettesítés lehetőségével, azaz nem vesznek szénsavas üdítőitalokat, hanem a szörp+ásványvíz kombinációt alkalmazzák.
Csökkentik a megvásárolt mennyiséget, elmozdulnak az olcsóbb termékek felé, és szinte minden területen lehet találkozni olyan termékkategóriákkal, amiket egyszerűen elhagynak a vevők. Évről-évre kevesebbet járunk a boltokba: a diszkontok kivételével mindegyik áruháztípusnak csökkent a látogatószáma, azaz csak annyiszor vásárolunk, ahol szükséges. Néhány alap-élelmiszer - például a liszt- liszt kivételével gyakorlatilag mindenből kevesebb fogy, egyes drágább kategóriákból - gyümölcslé, energiaital - jóval kevesebbet vásárolunk.

A gazdasági környezet változása miatt átrendezik a fogyasztási szerkezetüket a magyar háztartások, bizonyos kategóriákat elhagynak - ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy kényszerűségből válnak tudatossá a vásárlók. Márpedig a piackutatók szerint a gazdaság teljesítménye várhatóan továbbra is fékezi a vásárlóerő bővülését, az adó-és közterhek áthárítása továbbra is pluszterhet jelent a családok számára. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a rezsicsökkentés növeli-e a fogyasztást, azaz hogy a családok vásárlásra költik-e az így megspórolt pénzt.

Az előrejelzések szerint 2013-ban sem tud növekedni a kereskedelmi fogyasztás, a várhatóan magas inflációt figyelembe véve a kiskereskedelem értékesítése a realista forgatókönyv szerint nem változik, és az optimista jóslatok szerint sem várható 1 százalékot meghaladó forgalombővülés.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez