Keresés a tartalomban:
Elektronika

A Microsoft megszegte ígéretét - megbírságolták

2013. március 6., portfolio.hu
Címkék: Európai Bizottság böngésző Internet Explorer Microsoft bírság
Az Európai Bizottság 561 millió eurós büntetést szabott ki a Microsoftra, mivel az megszegte a korábbi ígértét, és nem tette elérhetővé fogyasztói számára a Windows 7 egyes szervizcsomaggal bővített operációs rendszerében versenytársai böngészőjének használatát. A vállalat így 15 millió fogyasztót fosztott meg annak lehetőségétől, hogy másik böngészővel szörfözzön az interneten.

A büntetés példaértékű, hiszen ezáltal a Microsoft lett az első olyan vállalat, amelyet megbüntettek egy saját maga által vállalt kötelezettség elmulasztásáért. Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyjogi biztosa korábban figyelmeztetett, hogy hasonló ügyekben kirótt büntetetésekkel példát akar mutatni a vállalatoknak.

Visszaeső a vállalat

A Microsoft ellen 2009-ben indult egy eljárás, melyben a Bizottság az uniós versenyjoggal ellentétesnek találta azt, hogy a Microsoft összekapcsolta a Windows operációs rendszerét az Internet Explorer böngészővel, és ezzel a többi böngészőfejlesztő vállalat hátrányba került. A büntetés elkerülése végett a redmondi óriáscég önként vállalta, hogy öt éven keresztül, vagyis 2014-ig az Európai Unióban forgalomba hozott minden Windows egy olyan ablakot is megjelenít a telepítés során, amelyen a felhasználók több böngészőből választhatják ki, hogy melyiket szeretnék használni. Ez az önkéntes vállalást szegte meg a vállalat.

Olcsón megúszta


Az Európai Unió versenyjogi szabályozása lehetővé teszi, hogy ilyen ügyekben akár éves árbevételének 10 százalékát kitevő bírsággal is sújthatják a vállalatot. Az 561 millió eurós büntetés 729,8 millió dollárnak felel meg. A Microsoft 2013-as árbevétele a prognózisok szerint elérheti a 79,64 milliárd dollárt, amelynek a jelenlegi bírság még az 1 százalékát sem teszi ki. Az 2013-as profit a várakozások szerint 23,93 milliárd dollárra fog rúgni, aminek mintegy 3 százalékát teszi ki a büntetés. Ha a maximális kiszabható büntetés kapja a cég, akár 7 milliárd dollárt is fizethetne.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez