Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Hamisított lengyel sajt

2013. március 12., NÉBIH
Címkék: sajt hamisítás lengyel sajt NÉBIH RASFF
Közérdekű bejelentés kivizsgálása során februárban vettek első alkalommal mintát sajtnak nem nevezhető lengyel származású termékekből. További mintavételek más lengyel üzemekből származó sajtok esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették. A NÉBIH az EU tagállamok által működtetett, az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren (RASFF) értesítette a lengyel hatóságot a feltárt élelmiszer-hamisításról.
Több hetes vizsgálat eredményeként több tíz tonna hamis sajtot vontak ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szakemberi. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma lengyel eredetű „sajtokban” mutatta ki növényi zsír jelenlétét, melynek eredményeként a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei intézkedtek a termékek lengyel forgalmazóhoz történő visszaszállíttatása ügyében.
 
A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló szigorú uniós előírások alapján a sajtok – típustól és megnevezéstől függetlenül – kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, tehát a fogyasztókat megtévesztették.
 
A lengyel előállító üzemekből származó többféle hamisított sajt (trappista, nagylyukú és edámi sajt) 2-3 kg-os tömbökben került kereskedelmi forgalomba több magyarországi vállalkozás közreműködésével. A fogyasztók kis kiszerelésben is találkozhattak a termékekkel, amennyiben a kereskedelmi előrecsomagolás végzésére jogosult üzletek azt helyben darabolták és csomagolták.
 
Az érintett tételek forgalomból történő kivonásáról a hatóság azonnal intézkedett. Az első magyarországi forgalomba hozó vállalkozással szemben (BEN HOLDING Zrt.) – a kb. 40.000 kg tételből történő mintavétel alapján több tíz milliós nagyságrendű – bírság kiszabására kerül sor.
 
Amennyiben bővebb információ érkezik a lengyel hatóságtól, a fogyasztókat és az érintett vállalkozásokat azonnal értesítik.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»Mitől sajt a sajt?

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez