Keresés a tartalomban:
Energia +

Spóroljon szigeteléssel!

2013. május 10., Kosár-információ/SZ.Z.A.
Címkék: felújítás szigetelés energiahatékonyság megújuló energia energiafogyasztás
Az Energiaklub felmérése szerint a felújítást tervezők csupán 15 százaléka fordul információért szakemberhez. Megfelelő energiahatékonysági beruházással - elsősorban az épületek szigetelésével - 30-40 százalékkal is csökkenthető az energiafogyasztás. A csapdák elkerülése érdekében egy online kiadvány segíti mostantól a fogyasztókat szigeteléssel, energiahatékonysági felújításokkal kapcsolatban.
A tulajdonosok 24 százaléka tervezi épülete energetikai korszerűsítését, a fele szigetelni fog, ugyanakkor mindösszesen 15 százalékuk fordul szakemberhez információért. Az energiahatékonysági fejlesztések, ezen belül is a szigetelés kivitelezésével elért megtakarítás azonban nem éri el a tervezett mértéket, ha az ingatlantulajdonosok nem tájékozódnak megfelelően, és szakszerűtlenül végzik vagy végeztetik el a felújítást.
 
Az Energiaklub szerint a felújítást tervezők csupán 15 százaléka fordul információért szakemberhez. A többség (47%) interneten tájékozódik. Nekik nyújt segítséget a „Tévhitek és tények a szigetelésről” kiadvány, mely a 15 leggyakoribb energiahatékonysági tévhittel kapcsolatban ad szakértői tanácsot az ingatlantulajdonosoknak.
 
„Megfelelő energiahatékonysági beruházással, elsősorban pedig az épületek szigetelésével 30-40 százalékkal is csökkenthető az energiafogyasztás, ha a tulajdonosok megfelelő minőségben és szakértővel végeztetik el a beruházást” – állítja Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. – Ebben nyújt segítséget online kiadványunk, amelyben a legfontosabb energiahatékonysági fejlesztésekkel kapcsolatos tényekről informáljuk a lakosságot. Célunk, hogy az épületek tervezett és megvalósuló energiahatékonysága azonos legyen..
 
A szakemberek által megválaszolt tévhitek három területet érintenek: az energiahatékonyságot általában, a komplex felújítást, valamint a szigetelést.

Minden hatékony, ami megújuló?

Az energiahatékonysággal kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit az, hogy az épületek energetikai korszerűsítése a megújuló energiaforrások használatát jelenti. A kiadvány fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy azokat az ingatlanokat nevezzük energetikai szempontból korszerűnek, amelyek ugyanolyan komfortérzet mellett jelentősen kevesebb energiát használnak el, mint más ingatlanok. Ezt a fejlesztést olyan beruházásokkal lehet elérni, mint a nyílászárócsere, szigetelés vagy fűtéskorszerűsítés, amelyek költsége már néhány év alatt megtérül a rezsiszámlában.

De mégis mivel kezdjük?

Az ingatlan szigetelését célszerű a tető, illetve a födém szigetelésével kezdeni, mert az felelős a ház hőveszteségének 20-25 százalékáért. Fontos a ragasztót, a szigetelőanyagot, az üveghálót és a vakolatot egy gyártó, rendszerben ajánlott termékeit választva beszerezni!

A dokumentum második része abban ad tanácsot az energiahatékonysági felújítást végzőknek, hogy a munkát milyen sorrendben érdemes elkezdeniük. A szakértők rámutatnak: az első lépés minden esetben az energia, a meleg benntartása legyen, vagyis addig ne cseréljünk például kazánt, amíg az ablakok nem szigeteltek. A nyílászárók korszerűsítését követően már nyugodtan belevághatunk a homlokzat vagy a tető szigetelésébe, ám fontos kiemelt figyelmet szentelni annak, hogy csak a megfelelő minőségi paraméterekkel bíró szigetelőanyagokat építtessük be. Gyakori hiba ugyanis, hogy a kivitelezés során, a költségcsökkentés érdekében, a megrendelő gyengébb hatásfokúra cseréli a szakember által betervezett szigetelést, így a felújítás nem hozza majd a kívánt energia-megtakarítást.
 
További információk: nalamszigetelnek.hu

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez