Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Intézkedéscsomag Európa agrár-élelmiszeripari láncának megerősítésére

Intelligens szabályokkal a nagyobb élelmiszerbiztonságért

2013. május 7., Európai Bizottság
Címkék: Európai Bizottság élelmiszerlác jogszabály élelmiszeripar
Az Európai Bizottság elfogadta a teljes agrár-élelmiszeripari láncra érvényes egészségügyi és biztonsági előírások végrehajtásának megerősítését célzó intézkedéscsomagot. Az élelmiszerbiztonság a fogyasztói bizalom és az élelmiszertermelés fenntarthatóságának alapvetően fontos feltétele.
A csomag egyrészt olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek korszerűbb és átláthatóbb, kifejezetten kockázatalapú megközelítéssel szolgálják az egészség védelmét, másrészt hatékonyabb ellenőrzési eszközöket vezet be az élelmiszerlánc működésének irányt adó szabályok megfelelőbb alkalmazásának biztosítására.
 
A csomag olyan, mielőbb megoldásra szoruló kérdéseket hivatott rendezni, mint a jogi szabályozás egyszerűsítése és intelligens szabályozás életbe léptetése a lánc szereplőire háruló adminisztratív terhek csökkentése érdekében, valamint a szabályozási környezet átláthatóbbá tétele. A Bizottság különleges figyelmet fordít az intézkedések kkv-kre és mikrovállalkozásokra gyakorolt hatására, akik mentességet kapnak a szabályozás legköltségesebb és legtöbb terhet jelentő elemeinek hatálya alól.
 
Az élelmiszerláncra vonatkozó jelenlegi uniós jogi keret csaknem 70 jogszabályból áll. A mai reformcsomag ezt öt jogszabályra szűkíti, és vissza fogja szorítani a különböző folyamatok és eljárások során a mezőgazdasági termelők, állattenyésztők és élelmiszer-ipari vállalkozók (termelők, feldolgozók és forgalmazók) mindennapi munkáját jelenleg megnehezítő bürokráciát.
 
Tonio Borg, egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos így nyilatkozott: „Az agrár-élelmiszeripar az EU második legnagyobb gazdasági szektora, amely több mint 48 millió embernek biztosít munkát, és értéke megközelítőleg 750 milliárd EUR évente. Európa büszkélkedik a világ legmagasabb színvonalú élelmiszerbiztonsági előírásaival. A közelmúlt lóhúsbotránya ugyanakkor jól példázza, hogy – bár nem merült fel egészségügyi kockázat – van még mit javítani e területen. A mostani reformcsomag elfogadására a megfelelő pillanatban került sor: ez jelzi ugyanis, hogy a rendszer igenis képes reagálni a kihívásokra és tanulni a korábbi tapasztalatokból. Röviden, a csomag intelligens szabályokkal kíván javítani az élelmiszerbiztonságon.”
 
A vállalkozások az egyszerűbb, tudományosan megalapozott és kockázatalapú szabályozás előnyeit élvezhetik majd, amelynek köszönhetően csökkennek az adminisztratív terhek, továbbá hatékonyabb eljárásokkal és eszközökkel sikerülhet finanszírozni és javítani az állatbetegségek és a növénykártevők ellenőrzését és felszámolását. A fogyasztók az élelmiszerlánc egészét lefedő, hatékonyabb és átláthatóbb ellenőrzés révén biztonságosabb termékeket vásárolhatnak.

A javaslat fő elemei


További információk:

http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/animal-plant-health-package
 
MEMO/13/398

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez