Élelmiszer
	        	
	        
	        
            Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idején
            Lakossági és vállalkozói tájékoztatót készített az élelmiszerbiztonsági hatóság
            
            	
           			2013. június 6.,
           			NÉBIH
            	
            
      		
	         
	         	
	         
	      	 
	         
	            Az árvizek, belvizek élelmiszerbiztonsági kockázatot is rejtenek. A NÉBIH lakossági és vállalkozói tájékoztatójában a felkészülésre, az árvíz alatti és az azt követő időszakra is találhatnak élelmiszerbiztonsági tanácsokat az érintettek. 
	         
	      
	      
	      
          
          
	      
	         
	         
	         
   
   
      Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat, az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, mert megbetegedést, fertőzést okozhatnak! Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Fontos, hogy aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz!
 
Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek a legkritikusabb pontokat és a legfontosabb tanácsokat gyűjtötték össze a hivatal kiadványaiban.
   
   
	      
	         
	         
	         
   A tájékoztatók megtekinthetők és letölthetők a hivatal honlapjáról: