Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

A pénzügyi fogyasztóvédelem felértékelődött

2012. június 29., MTI
Címkék: pénzügy fogyasztóvédelem pénzügyi békéltető testület PSZÁF fogyasztó közérdekű kereset igényérvényesítés
Balogh László, a PSZÁF alelnöke szerint a pénzügyi fogyasztóvédelemben nincs honnan ellesni a legjobb gyakorlatot, mert mindenki most tanulja. "Most tapossuk az utat más európai felügyeletekkel együtt" - mondta az MTI-nek adott interjújában, amelyben ismertette, hogy a PSZÁF szeretne nagyobb súlyt fektetni a témavizsgálatokra, s ellenőrzése alá vonni a pénzügyi követeléseket kezelőket.
A válság egyik tanulsága, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelmet az államok korábban nem vették elég komolyan, nem volt olyan szervezet, aminek kizárólag az lett volna a dolga, hogy a pénzügyi szektor fogyasztóit védje. Magyarországon a PSZÁF 2010-ben kapott erre mandátumot. A felügyelet nemcsak végrehajtja, amit a törvény előír számára, hanem maga is formálni igyekszik a jogi keretrendszert a fogyasztók hatékonyabb védelme érdekében.
 
Az otthonvédelmi program keretében meghozott kormányzati intézkedések (végtörlesztés, árfolyamgát, stb.) a pénzügyi fogyasztóvédelem felértékelődéséhez vezettek, amelyek végrehajtásának ellenőrzése ugyancsak a PSZÁF feladata volt.
 
A felügyelethez évente mintegy tízezer fogyasztói beadvány érkezik, ezek alapján kétezer vizsgálat indul. A jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésére, illetve egyes új jelenségek nyomán évente mintegy száz témavizsgálatot végez a PSZÁF.
 
A felügyelet ugyanakkor szeretne elmozdulni az egyedi ügyektől a fogyasztók nagyobb csoportjait érintő problémák felé, s több témavizsgálatot végezni, amellett, hogy - jelentős társadalmi hatás esetén - az egyedi vizsgálatok sem maradnának el - közölte Balogh László. Az erre vonatkozó elképzeléseken most dolgoznak.
 
Az alelnök kiemelte: a felügyeletnek az elmúlt két évben két új eszköz került a kezébe: a közérdekű kereset és a közérdekű igényérvényesítés. Ha például azt látja, hogy az általános szerződési feltételek ellentétesek a jogszabállyal, és ebből a fogyasztóknak káruk keletkezik, a PSZÁF megtámadhatja azokat a bíróság előtt, amely egyszerre mondhatja ki a jogszabálysértés tényét, és a szolgáltató kártalanítási kötelezettségét az érintett ügyfelekkel szemben.
 
A PSZÁF jelenleg a követeléskezelő cégek jelentős része felett nem gyakorol felügyeletet, de indokoltnak tartja, hogy a pénzügyi szolgáltatásból származó követeléskezelés és -behajtás is engedélyköteles legyen és a felügyelete alá tartozzon. Ez persze azt is megköveteli, hogy a közműszolgáltatásból eredő követelések kezelésére is ugyanazon etikai szabályok vonatkozzanak, függetlenül attól, hogy a PSZÁF őket nem felügyeli. Erre vonatkozó szabályozási javaslatukat már elküldték az érintett tárcának.
 
A felügyelet hamarosan fogyasztóvédelmi ajánlást ad ki a unit-linked termékekre vonatkozóan a szolgáltatók számára, ezekben látják ugyanis most a legtöbb fogyasztói kockázatot. Európai szinten egyedülálló megoldásnak számítanak a fogyasztók számára kínált termékválasztó programok: a PSZÁF honlapjának hitelválasztó, valamint betét- és megtakarításkereső alkalmazása mellett - amelyek hitelesített, élő adatokból dolgoznak, és az aktuális termékkínálatot tartalmazzák - már készül a számlakereső is, szintén naprakész adatokkal.
 
A pénzügyi tanácsadói hálózat az alelnök szerint beváltotta a reményeket, működése első 12 hónapja alatt több mint 6500 ügyfél kereste fel az irodákat, amelyek jelenleg már 11 megyeszékhelyen működnek. Jó döntésnek bizonyult a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) létrehozása is, az esetek többségében nem jutott el az ajánlásig és a határozatig az ügy, mert a szolgáltató és a panaszos ügyfél valamilyen egyezségre jutott. A PBT nélkül csak a költséges és hosszadalmas bírósági eljárásban kereshetnék igazukat a pénzügyi szolgáltatók ügyfelei - mondta Balogh László.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez