Keresés a tartalomban:
Jog

Termékbemutatók: érvénytelen szerződési feltételek!

2014. január 10., Kosár-info
Címkék: termékbemutató szerződés szerződési feltétel elállás kötbér Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
Fogyasztói panasz alapján a termékbemutatókat szervező Fetter-Lucky Kft. által támasztott feltételekkel kapcsolatban az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) jelezte a szerződési feltételekkel kapcsolatos aggályait a Baranya Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének. A céggel szemben hozott – szerződési feltételeket érvénytelenítő ítélet – jogerős!
A Kecskeméti Törvényszék kimondta, hogy a vállalkozás elállás esetén jogtalanul követelt 30%-os kötbért, amelyet a hatályos jogszabályok szerint nem tehetett volna meg. Az ítélet úgyszintén kimondja, hogy az eladó és a fogyasztó által kötött szerződésben a Kiskunhalasi Városi-, illetve a Bács-Kiskun Megyei Bíróság illetékességének megjelölése is érvénytelen.
 
Az OFE a fentiek miatt ismételten felhívja a figyelmet a termékbemutatón történő vásárlás veszélyeire, valamint arra is, hogy a szerződést és a cégek Általános Szerződési Feltételeit minden esetben figyelmesen olvassák el, ezzel elkerülve az esetleges kellemetlen következményeket.
 
Jogilag szintén lehetnek problémás részek egy-egy szerződésben, így kérdés esetén érdemes utána nézni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a termékbemutatókra, vagyis a távollévők között kötött szerződésekre (vonatkozó jogszabály: 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről).

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
horvathjetti - 2014. július 25. 11:21
A fenti ismertetőhöz kapcsolódóan az alábbiakat szeretném közölni. A Fetter -Lucky Kft nem hagyta abba továbbra sem törvénytelen árusítását. 2014. 07.08.-án Budapest XX. kerület, Mártírok útján X Panzióban megtartott félrevezető termékbemutatóján ráerőszakolta 86 éves édesanyámra: Horváth Károlynéra üzletkötőjük ( nevezetesen Herczegh Bernát üzletkötő) egy masszázs fotel megvásárlását bagatell: 249.999.- Ft-ért. A masszázs fotel a vaterán 65.000.- Ft-ért megvásárolható. Mivel kéz-pénzben ezt megvásárolni nem tudta, az üzletkötő elintézte a COFIDIS Banknál, hogy részletet kapjon 4 évre majd 200.000.- Ft banki ktsg-el. Hogy kaphat egy 86 éves öregasszony 4 évre szóló hitelt egyáltalán. Mivel édesanyám nem lát jól, kihasználva ezt mindenfélét aláírattak vele, erőszakos fellépésükkel. Egy jóhiszemű 86 éves idős asszonnyal mindent meg lehet tenni. A fotelt nem a megbeszélt időpontban, hanem egy héttel később szállították le. Előzetesen ígéretet tettek arra, hogy össze lesz szerelve, de ez nem történt meg. Miután meglátogattam édesanyámat és a fotelt összeszereltük, átnéztem a papírokat. Ekkor szerzett tudomást arról, hogy a vételárat további majd kétszázezer Ft. összegű banki költség is terheli. Ezt a fiatalember elhallgatta, és félrevezette édesanyámat. Megbeszéltük, hogy mivel mód van a vételtől való elállásra , elintézek mindent. Sajnos a Fetter-Kucky Kft telefonon nem érhető el. A megadott telefonon egy női hang automatáról közli, hogy esetleges reklamáció miatt hétfőtől- péntekig fél tíztől fél kettőig állnak rendelkezésre. Ez sem igaz, mert ebben az időpontban sem veszi fel senki. Nem egyszer, hússzor próbálkoztam telefonálni . Mivel email cím nincs megadva, csak levélben- ajánlva tudtam elküldeni az Elállási nyilatkozatot. Erre válasz nem érkezett, valószínűleg át sem vették a levelet, persze direkt, hanem elküldték a számlát a fotelról. Ezzel egy időben megküldtem a COFIDIS bank részére a nyilatkozat 1 példányát a részükre címzett levéllel együtt, melyben kértem- tekintettel arra, hogy a vásárlási szándéktól édesanyám elállt-, a vételárat ne folyósítsák a Kft. részére . Remélhetőleg időben, mert ha nem kapják meg a vételárat, kénytelenek lesznek felvenni velem vagy édesanyámmal a kapcsolatot. Sajnos a bank sem törvényesen járt el előzőleg. Remélem most helyrehozzák.A fotelt átszállíttattam hozzám, ne idős édesanyámmal álljanak szembe, hanem velem kelljen tárgyalniuk. Kérem, amennyiben valami segítséget tudnak nyújtani, emailban vagy telefonon értesítsenek. Köszönettel: Horváth Henriette
ksándortamás - 2014. december 8. 17:44
Fetter-Lucky Kft 2014. július 03.-án Dunakeszin tartott termékbemutatót, melynek során rá erőltette 85 éves édesapámra az alábbi termékeket: légtisztító, gyapjú takaró 2db, vaacum párna 2db. A felsorolt termékek ára a szerződés szerint 930.000,-Ft, melyből 730.001,- Ft engedményt adtak! A termékek piaci értéke véleményem szerint nem érte el a 80.000,-Ft összeget.
Mivel nem volt nála készpénz, ezért az egyik ügynök (sajnos a neve nem szerepel sehol, csak az azonosító száma T-23) saját gépkocsijával haza szállította, hogy "foglalót" tudjon fizetni, az áruvásárlási szerződést, valamint a hitel szerződést is itt készítették el. Édesapám a velem történt beszélgetés után természetesen a szerződéseket 2014. július 04.-én tértivevényes levélben felmondta, és kérte a tőle átvett 50.000,-Ft foglaló visszafizetését. Fetter-Lucky kft válasz levelében jelezte, hogy a Polgári Törvénykönyv szerint a foglaló összege nem jár vissza.
Levélben tájékoztattuk Fetter-Lucky Kft-t, hogy ismereteik hiányosak, szerződésük szabálytalan, mert foglalót nem kérhetnek áruvásárlási szerződésben, és bármilyen címen átvett pénzt a szerződés 14 napon belüli szerződéstől történő szabályos elállás esetén kötelesek visszafizetni.
2014. augusztus 01.-én kelt válaszlevelükben értesítették édesapámat, hogy a foglaló címen átvett 50.000,-Ft visszafizetése a nyári leállásuk után fog megtörténni.
Sajnos, többszöri levélváltás után, ez a mai napig nem történt még meg, ezért kénytelen leszek ügyvéd útján a pénz és kamatainak megfizetését eszközölni.
Javaslom mindenkinek ne hagyják magukat félrevezetni, hasonló esetben követeljék vissza a "foglaló" címen kicsalt pénzüket!
Nem értem, hogy a termékbemutatókat miért nem védik meg nyugdíjas polgáraikat az ilyen hiénáktól a bemutatókat előzetesen engedélyező szervek?

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez