Keresés a tartalomban:
Energia +

Energiatakarékossági tippek

2014. január 20., Európai Bizottság/SV
Címkék: energia elekromos áram energiatakarékos izzó
Az energiatakarékosság leginkább csak odafigyelés kérdése: javarészt apróságokról van szó, és még a kényelemről sem kell lemondanunk. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amiket megfogadva akár 2-3 ezer forinttal is több maradhat a pénztárcánkban, és ismertetjük az energiatakarékos izzók választásához legszükségesebb tudnivalókat.
A háztartások nagy részében még mindig a hagyományos izzókat használják, holott az energiatakarékos lámpák ugyanazt a fényerőt produkálják. Drágábbak ugyan (akár 1500 Ft-ot is ki kell adni darabjáért), de a fogyasztásuk csupán 20-30 százalék a hagyományos lámpákhoz képest, a LED-es lámpák pedig még ennél is nagyobb hatékonysággal működnek.
 
De legyen akármilyen takarékos az izzónk, ha mi magunk nem vagyunk azok, és állandóan égetjük a lámpát. Figyeljünk ezért a következőkre:




A lámpák csomagolásán található információk értelmezése

Fényerő (lumen)

A fényforrások teljesítményének lumenben való mérése lehetővé teszi a fénymennyiség (ami valójában az izzó által nyújtott szolgáltatás) közvetlen összehasonlítását. A teljesítményen (watt értéken) alapuló összehasonlítások értelmüket veszítették és félrevezetők lehetnek. A 100 wattos izzólámpa megfelelőjeként az 1300-1530 lumen erősségű izzót keresse, míg a 75 wattos megfelelője a 920-1060 lumenes, a 60 wattosé a 700-810 lumenes, a 40 wattosé a 410-470 lumenes és a 25 wattosé a 220-250 lumenes lámpa.

Energiahatékonyság

Az EU rendelet fokozatosan kivonja a forgalomból a legkevésbé energiatakarékos izzókat. Ugyanakkor érdemes megnézni az energiafogyasztási címkét a lámpa hatékonyságának ellenőrzésére, mert még mindig előfordulhatnak óriási különbségek. Ugyanakkora fényerő mellett a kompakt fénycső (A energiaosztály) harmadannyi elektromos áramot fogyaszt, mint egy tökéletesített izzólámpa (C energiaosztály). Sok pénzt megtakaríthat, ha a leghatékonyabb fényforrást választja.

Élettartam

Egy lámpa átlagosan 1000 órát működik évente, ami naponta átlagosan 3 óra használatot feltételez. Azok az égők, amelyek állandóan égnek, gyorsabban tönkremennek, míg amiket ritkábban használnak tovább tartanak. Néhány kompakt fénycső esetében a fel- és lekapcsolások száma szintén befolyásolja az élettartamot (lásd: „Kapcsolási ciklusok száma a lámpa meghibásodásáig”). A fényforrások élettartama a hagyományos izzólámpák 1000 órás időtartamától a legjobb kompakt fénycsövek és LED égők 15000 órás élettartamáig terjedhet. A hosszabb élettartam kevesebb lámpavásárlást és -cserét jelent. Ezt is figyelembe kell venni a különböző alternatív fényforrások árcéduláinak összehasonlításakor.

A fény színe (színhőmérséklet)

Míg a hagyományos izzólámpák mindig ugyanolyan fényszínt bocsátanak ki („meleg fehér”), addig a kompakt fénycsövek és a LED-ek a színhőmérsékletek széles skáláját nyújtják (kelvin fokban mérve). Ezek a különbségek bizonyos alkalmazások esetében hasznosak. Válasszon 2700 kelvines vagy „meleg fehér” színt pihenéshez és 4000 kelvin fölöttit vagy „hideg fehéret” munkához.

Kapcsolási ciklusok száma a lámpa meghibásodásáig

Ez az információ különösen fontos a kompakt fénycsövek esetében. A szabvány kompakt fénycsöveket (amelyek 3000-6000 fel-/lekapcsolást bírnak ki) nem szabad olyan helyeken alkalmazni, ahol valószínű a gyakori kapcsolgatás (átlagosan naponta több mint három alkalommal történő kapcsolás), például a mellékhelyiségekben vagy mozgásérzékelővel felszerelt folyosókon. Ilyen körülmények között lehet, hogy ezek a fényforrások nem érik el a csomagoláson feltüntetett élettartamot. Ugyanakkor vannak olyan kompakt fénycsövek, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy akár 1 millió kapcsolást is kibírjanak, és ezáltal alkalmasak az ilyen helyiségekben történő használatra. Az egyéb fényforrások (mint például a tökéletesített izzólámpák) nem érzékenyek a kapcsolgatásra.

Bemelegedési idők

Ez az információ különösen fontos a kompakt fénycsövek esetében. A szabvány kompakt fénycsövek kicsivel hosszabb idő alatt kapcsolnak be és érik el a teljes fényerejüket, mint az egyéb izzótechnológiák (a bekapcsolási idő akár 2 másodperc is lehet, illetve a teljes fényerő 60 %-ának eléréséig akár 60 másodperc is eltelhet). Ugyanakkor vannak olyan kompakt fénycsövek, amelyek felfutási ideje majdnem ugyanolyan gyors, mint más izzótípusoké (például a tökéletesített izzólámpáké).

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez