Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Nőtt a bankkártyát használók aránya

2014. január 13., privatbankar.hu/SV
Címkék: MsaterCard bankkártya kártyás vásárlás készpénzfelvétel
A MasterCard felmérése szerint a városi, bankkapcsolattal rendelkező népesség 94%-ának van legalább egy bankkártyája, tízből egy honfitársunk pedig egynél több plasztikkal is rendelkezik. Az elmúlt évben a bankkártya műveleteket terhelő tranzakciós illeték nem vetette vissza a kártyahasználati kedvet: a plasztikot bolti fizetésre is használók aránya az egy évvel korábbi 81%-ról 84%-ra nőtt 2013 év végére. Ugyanakkor a bankkártyát kizárólag készpénzfelvételre használók aránya 10% alá esett.
Jóllehet a bankok túlnyomó többsége a kártyás vásárlást terhelő tranzakciós illetéket nem hárítja át a fogyasztókra - tehát a kártyás vásárlás az esetek legnagyobb részében továbbra is díjmentes - a MasterCard felmérése szerint az év során közel harminc százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik szerint a bankkártyás vásárlásnak díja van. A negatív hírek ellenére, a tavalyi év során nem csupán a kártyás vásárlók aránya érte el az eddigi legmagasabb szintet (84%), de ezzel egy időben a gyakori kártyás vásárlók aránya is jelentősen nőtt, az alkalmi használóké pedig láthatóan csökkent.
 
A tavalyi év legnagyobb tanulsága, hogy a bankkártya használat akkor is fejlődni tudott Magyarországon, míg az ügyfelek nagy része azt gondolta, hogy a kártya bolti használata pénzbe kerül – mondta el Sisa-Molnár Anikó, a MasterCard marketing menedzsere. Mindez véleményem szerint azért van, mert a kártyabirtokosok elsősorban a kártyás fizetés valós előnyei miatt fizetnek plasztikkal, hiszen a kártyahasználat egyre gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb is, mint a készpénz használata. Meggyőződésünk, hogy a kártyás fizetés egyértelmű, kézzelfogható előnyei 2014-ben is megmaradnak az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése után is - tette hozzá Sisa-Molnár Anikó.



A készpénzfelvételi szokásokat vizsgálva a MasterCard felméréséből kiderül, hogy jelenleg a válaszadók közel fele (45%) vesz fel készpénzt havonta több alkalommal. Jóllehet ez az arány csökken, de csak lassan, 5 évente mindössze alig 10%-kal. Ebben az ütemben haladva legalább további húsz év kell ahhoz, hogy többségben legyenek azok, akik csak havonta egyszer mennek az automatához készpénzért, tehát a pozitív tendenciák ellenére még jelentős lépésekre van szükség a magyar gazdaság készpénzmentesítése érdekében – szögezte le Sisa-Molnár Anikó.
 
Külföldi kártyahasználat: tíz utazóból nyolc viszi a kártyáját is
 
2013-ban is folytatódott az a tendencia, hogy a külföldi, magáncélú utazások száma 2009 óta folyamatosan csökken, a magyar kártyabirtokosoknak tehát kevesebb alkalmuk van külföldön használni a kártyájukat. Akik azonban külföldre indulnak - a felmérés tanúsága szerint - gyakrabban használják a bankkártyájukat az élelmiszerboltok pénztárainál, étteremben, szállodában vagy benzinkútnál. Jóllehet tíz utazóból nyolc magával viszi a bankkártyáját külföldre, ennek a csoportnak csupán a fele használja a kártyáját készpénzfelvételre és/vagy vásárlásra az utazás során. A fennmaradó 50% vésztartalékként viszi magával a bankkártyát, lévén az utazók nagy része (71%) még itthon, előre vált annyi valutát bankban vagy valutaváltónál, amit elegendőnek vél a teljes kint tartózkodás időtartamára.
 
A felmérés szerint a külföldre utazók számára világos, hogy nagyobb mennyiségű valutával utazni sokkal veszélyesebb, mint kártyával, mégis sokan vállalják ezt a kockázatot, mert azt gondolják, a költségek miatt megéri. Ám ezek a költségek tervezhetőek, és a kártyás fizetés biztonsága és kényelme kompenzálja a ráfordítást – mondja Sisa-Molnár Anikó.
 
Internetes vásárlás: inkább a futárnál fizetnénk kártyával
 
A MasterCard felmérése rámutat, hogy a hazai kártyabirtokosok mintegy fele tudja, hogy a kártyája alkalmas internetes fizetésre is. Míg az online kereskedelem forgalma jelentősen nőtt az elmúlt években, az interneten kártyával fizetők aránya változatlan a korábbi évekhez képest: a vásárlók mintegy harmada választotta a bankkártyás fizetést az interneten 2013-ban. Ennek elsődleges oka a MasterCard felmérése szerint az, hogy a vásárlók szeretnek akkor fizetni, amikor megkapják az árut. A válaszadók 63%-a viszont szívesen fizetne bankkártyával a futárnak kiszállításkor.
 
Mind a MasterCard egyérintéses technológiáját, a PayPass-t használók, mind az azt ismerők aránya kétszeresére nőtt egy év alatt. A felmérés szerint azok, akik egyérintéses funkcióval rendelkező bankkártyával rendelkeznek, aktívabb kártyás vásárlók lettek. Míg a PayPass kártyával rendelkező vásárlók 12%-a használja naponta a kártyáját, a hagyományos kártyát használók között ez az arány mindössze 7%.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez